Домаћа ШТРУДЛА са ОРАСИМА је права јесења посластица - Рецепт за брзу припрему теста и надева, не може једноставније
Кућа најлепше мирише када се нешто пече у рерни, а штрудла је свакако један од бољих избора.
Данас вам представљамо рецепт за домаћу штрудлу, ево шта ће вам бити потребно за припрему теста и надева и како тече поступак.
За тесто:
- 2 беланцета
- 250 мл врелог млека
- 450 гр ( 50 гр) меког брашна
- 10 гр свежег квасца
- 2 кашичице прашка за пециво
- 1 кашика шећера
- пола кашичице соли
- 1 кашичица рендане лимунове корице
- 100 мл уља
- Надев за једну штрудлу:
- 200 гр млевеног мака (или лешника, ораха)
- 100 мл врућег млека
- 3 кашике шећера
- 1 кашичица ванилин шећера
- 3 пуне кашике гушћег пекмеза (од дуња, кајсија..)
За премаз штрудле
- 2 жуманцета
- 2 пуне кашике киселе павлаке
У већој чинији за мешење миксером добро умутити два беланцета у чврст шне. У то додати 250 мл врелог млека, мутити без престанка да се лепо сједини. Онда оставити да се мало прохлади.
За то време, измерити брашно и у њега додати измрвљен квасац, прашак за пециво, шећер, рендану лимунову корицу, со. Све то постепено додавати у чинију за мешење у којој су се прохладила беланца и млеко, додати и уље и умесити глатко, помало лепљиво тесто.
Одмах га поделити на две (или три, ако желите мање штрудлице) јуфке. Оставити их пар минута да се одморе и за то време припремити фил.
Млевени мак попарити врелим млеком, додати и шећер и пекмез и добро промешати. Најбоље је да се млеко постепено додаје да не бисте превише разредили фил, он мора бити густ као паста и кашиком се полако размазује по тесту.
Радну подлогу добро посути брашном и тесто развући оклагијом што тање, на дебљину од пар милиметара, а на ширину плеха у коме ће се пећи. Ја сам правила две штрудле, а тесто сам развукла на димензије 40x28.
Нанети фил на развучено тесто, при крају оставити 2-3 цм празно, како фил не би исцурео приликом увијања.
Штрудле ставити на плех обложен пек папиром и тек тада укључити рерну да се греје на 180 степени (са вентилатором). У чинијици измешати жуманца са киселом павлаком и тиме премазати штрудле. Ставити их у загрејану рерну да се пеку, око пола сата и овај премаз даће им фину бронзану боју, биће као глазиране.
Печену штрудлу прекрити чистом крпом и оставити да се прохлади па тек онда исећи и сервирати. Уколико желите део да оставите за сутрадан, увијте је у провидну фолију, на тај начин се дуго очува свежина и мекоћа, саветује Кулинарка.