Dr Popović objašnjava: Zbog ove hrane se javljaju nadutost i gasovi, evo kako da to SPREČITE
Razlozi koji dovode do nadimanja mogu biti hrana, način konzumiranja hrane i količina
Profesor dr Dragan Popović, Klinika za gastroenterologiju i hepatologiju, Univezitetskog Kliničkog Centra Srbije i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu odgovara na pitanja zbog čega se nadutost i gasovi javljaju, ali i kakva ishrana se preporučuje osobama koje nadimanje muči.
Razlozi koji dovode do nadimanja mogu biti hrana, način konzumiranja hrane i količina. Zatim, poremećaj u sastavu bakterija u debelom crevu, pojačan rast i razmnožavanje bakterija u tankom crevu, ali i niži prag tolerancije crevnog sistema na spoljne draži.
Nadimanje se češće javlja kod žena, može da bude povezano sa stresom, ali se najčešće povezuje sa uzimanjem određene vrste hrane. Pacijenti često primećuju da se nadimanje pojačava posle obroka, tako da i sami pokušavaju da smanje tegobe, izbegavanjem nekih namirnica u ishrani. Zbog toga se kao prva preporuka u rešavanju nadimanja predlaže higijensko-dijetetski režim, pa tek onda upotreba lekova.
Koja hrana može da bude okidač tegoba uključujući i nadimanje trbuha?
Gluten - Hrana bogata glutenom, što znači belim brašnom, često izaziva tegobe kod IBS pacijenata zbog česte udruženosti ove bolesti i preosetljivosti na gluten koja nije povezana sa celijakijom, odnosno gluten senzitivnom enteropatijom (GSE).
Laktoza - Mleko i mlečni proizvodi koji sadrže mlečni šećer laktozu, često izazivaju ili pogoršavaju tegobe zbog postojanja laktozne intolerancije. Smatra se da u opštoj populaciji 40% pacijenata ima intoleranciju na laktozu. Događa se da i sam pacijent isključi mleko iz ishrane, jer primeti da mu smeta i tako smanji tegobe. Kiselo–mlečni proizvodi se najčešće bolje tolerišu jer je tu već započeo proces vrenja i razlaganja laktoze pod dejstvom bakterija mlečno-kiselinskog vrenja.
Vlaknasta hrana - Upotreba hrane bogate vlaknima mora biti uravnotežena. Sa jedne strane rastvorljiva vlakna doprinose redovnom crevnom pražnjenju. Sa druge strane preterana upotreba, naročito nerastvorljivih vlakana može da poveća osećaj nadimanja trbuha jer ona bubre u tečnoj sredini.
Kafa, čaj, alkohol, gazirana pića - Preterivanje sa unosom kafe, čaja, alkohola, gaziranih pića, masne hrane izaziva ili potencira nadimanje.
Sveže voće i povrće - Unos veće količine svežeg, termički neobrađenog, voća ili povrća može dovesti do otežanog varenja, maldigestije, vrenja u crevima i izražene nadutosti.
Veliki značaj u nastanku nadutosti trbuha ima, ne samo vrsta, već i način konzumiranja hrane. Zbog toga se pacijentima savetuje da uzimaju više manjih pojedinačnih obroka, da ne jedu halapljivo i brzo jer se tada nesvesno guta vazduh. Svaki zalogaj mora biti žvakan oko 30 puta pre gutanja. Mora se izbegavati previše pričanja tokom jela ili često žvakanje žvake jer takođe dolazi do gutanja vazduha (aerofagija). Česta upotreba gaziranih pića takođe dovodi do nadutosti, kao i konzumacija velike količine hrane za jedan obrok, prejedanje. Prejedanje i konzumiranje količinski velikih obroka doprinosi pojačanom stvaranju gasova i nadimanju trbuha. To je posebno važno u periodu slava i praznika koji nam predstoje sa dolaskom jeseni.
Koji su simptomi nadimanja? Pored povećanja obima trbuha prisutna je i nelagodnost ili bol u trbuhu koji nastaje kao posledica rastezanja zida creva viškom gasova. Takođe, mogu se javiti i grčevi creva koji nastaju zbog prethodnog rastezanja. Prisutni su i čujni rad creva i pretakanje u trbuhu.
Koja dijeta se preporučuje? FODMAPs dijeta podrazumeva izbacivanje svih ugljenih hidrata kratkog lanca. Oni vezuju vodu u crevima, teško se vare i zbog toga ih fermentuju crevne bakterije, što dovodi do proizvodnje gasova. Ovi ugljeni hidrati se nalaze u hrani poput jabuka, luka, karfiola, graška, brokolija; mleka i mlečnih proizvoda koji sadrže laktozu; ali i u određenim žitaricama; medu i veštačkim zaslađivačima.
Kako se može pomoći pacijentima koji imaju nadimanje? Ukoliko navedene korekcije u ishrani ne dovedu do poboljšanja, preporučujem se upotreba probiotika. Uloga probiotika u otklanjanju simptoma nadutosti je poznata i priznata od strane relevantnih gastroenteroloških udruženja. Probiotska kultura, kao što je Lactobacillus plantarum, koja se nalazi u Flobian® kapsulama svojim delovanjem smanjuje nadimanje trbuha kod velikog broja pacijenata, što je pokazano kliničkim studijama. Preporučuje se duža primena, u trajanju od 4 nedelje, minimum, u dozi od jedne kapsule dnevno.