Ako imate VIŠE OD 40 GODINA ove začine obavezno uvrstite u ishranu - Dva začina koja deluju protivupalno
Svi koji imaju više od 40 godina, mogu u ishranu da uvrste dva začina, đumbir i kurkumu, koji deluju protivupalno, prema istraživanju naučnika.
Upala u telu može postati hronična i dovesti do raznih zdravstvenih problema, posebno kako starimo. Srećom, priroda nudi mnoštvo protuupalnih začina, koji sadrže bioaktivne spojeve. Uključite li ih u prehranu, pogotovo nakon 40. godine, pomoći će u održavanju zdravog organizma.
Đumbir
Poznat po svom posebnom ukusu i aromatičnim svojstvima, ne samo da je glavna namirnica u svetskim kuhinjama, već se može pohvaliti i neverojatnim nizom zdravstvenih prednosti, posebno za osobe starije od 40 godina koje se žele boriti protiv upala.
Đumbir sadrži spojeve poput gingerola, koji su povezani sa smanjenjem upale i poboljšanom kognitivnom funkcijom.
Takođe ima pozitivan učinak na metabolizam, koji se s godinama usporava. Đumbir povećava termogenezu vašeg tela, što uzrokuje veću stopu sagorevanja kalorija.
Osim brzog metabolizma, druge prednosti uključuju njegova svojstva stabilizovanja šećera u krvi i suzbijanja apetita, za koja Ven kaže da mogu “prirodno ubrzati proces mršavljenja.
Kurkuma
Glavni razlog snažnih protuupalnih svojstava kurkume je njen aktivni spoj, kurkumin, koji je opsežno proučavan zbog svoje sposobnosti moduliranja upalnih puteva u telu.
Začini poput kurkume imaju termogeni učinak na telo i uzrokuju da ono stvara više topline, čime se sagoreva više kalorija.
Antioksidativna svojstva kurkume mogu pomoći u smanjenju insulinske rezistencije, šećera u krvi, nivoa holesterola i drugih metaboličkih stanja koja su posledica pretilosti.
Baš poput đumbira, odličan je i za mozak.
Kurkumin može poboljšati rad mozga smanjenjem oksidativnog stresa.
Bilo da se koriste u kuvanju ili konzumiraju kao dodaci prehrani, ovi začini nude prirodna i holistička sredstva za održavanje zdravijeg tela i ublažavanje rizika povezanih s hroničnom upalom pa se potrudite da ih uvek imate u kuhinji.