Ако имате ВИШЕ ОД 40 ГОДИНА ове зачине обавезно уврстите у исхрану - Два зачина која делују противупално
Сви који имају више од 40 година, могу у исхрану да уврсте два зачина, ђумбир и куркуму, који делују противупално, према истраживању научника.
Упала у телу може постати хронична и довести до разних здравствених проблема, посебно како старимо. Срећом, природа нуди мноштво протуупалних зачина, који садрже биоактивне спојеве. Укључите ли их у прехрану, поготово након 40. године, помоћи ће у одржавању здравог организма.
Ђумбир
Познат по свом посебном укусу и ароматичним својствима, не само да је главна намирница у светским кухињама, већ се може похвалити и неверојатним низом здравствених предности, посебно за особе старије од 40 година које се желе борити против упала.
Ђумбир садржи спојеве попут гингерола, који су повезани са смањењем упале и побољшаном когнитивном функцијом.
Такође има позитиван учинак на метаболизам, који се с годинама успорава. Ђумбир повећава термогенезу вашег тела, што узрокује већу стопу сагоревања калорија.
Осим брзог метаболизма, друге предности укључују његова својства стабилизовања шећера у крви и сузбијања апетита, за која Вен каже да могу “природно убрзати процес мршављења.
Куркума
Главни разлог снажних протуупалних својстава куркуме је њен активни спој, куркумин, који је опсежно проучаван због своје способности модулирања упалних путева у телу.
Зачини попут куркуме имају термогени учинак на тело и узрокују да оно ствара више топлине, чиме се сагорева више калорија.
Антиоксидативна својства куркуме могу помоћи у смањењу инсулинске резистенције, шећера у крви, нивоа холестерола и других метаболичких стања која су последица претилости.
Баш попут ђумбира, одличан је и за мозак.
Куркумин може побољшати рад мозга смањењем оксидативног стреса.
Било да се користе у кувању или конзумирају као додаци прехрани, ови зачини нуде природна и холистичка средства за одржавање здравијег тела и ублажавање ризика повезаних с хроничном упалом па се потрудите да их увек имате у кухињи.