Evo zašto su HELJDINE KORE BOLJE i zdravije od običnih - Jedna stavka u pripremi i PAKOVANJU čini ih prikladnijim u zdravoj ishrani
Nema veštačkih dodataka, a evo kako se održava njihova svežina dok su u prodavnici.
Ukoliko ste odlučili da danas napravite pitu kod kuće, što je realno odlična odluka, jer u proseku list pite u pekarama košta 150 dinara, a za 250 dinara možete kupiti pakovanje kora i napraviti 4 lista, predlažemo vam da ovoga puta birate heljdine kore.
Heljdine kore ne sadrže konzervanse, pakuju se bez bilo kakvih dodataka, u modifikovanoj atmosferi.To je princip korišćenja inertnog gasa, odnosno mešavine azota i ugljen-dioksida. Azot im daje svežinu, a ugljen-dioksid sprečava pojavu plesni. Gas im omogućava da duže traju, čak i do 60 dana, mada je naš limit 45 dana. Dakle nema veštačkih dodataka, a heljda je može se reći jedna od zdravijih žitarica.
Sto grama heljde ima, 1435 kJ, odnosno 343 kcal. U istoj ovoj količini heljde nalazi se 71,5 grama ugljenih hidrata, 13,2 grama proteina i samo 3,4 grama masti.
Heljda je odličan izvor proteina!
Ne samo zbog same količine proteina koju u sebi sadrži, već i zbog njihove visoke biološke vrednosti. Naime, proteine iz heljde organizam može u velikom procentu da iskoristi, što se objašnjava visokom koncentracijom svih esencijalnih aminokiselina.
Heljda ne sadrži gluten!
Za razliku od žitarica, heljda je bez glutena i zbog toga je mogu koristiti čak i oni osetljivi na gluten, kao i oni koji boluju od celijakije.
Bogata je hranljivim sastojcima!
Heljda sadrži brojne minerale i odličan je izvor mangana, manezijuma i bakra. Takođe, sadrži i gvožće, fosfor, cink i selen. Značajan procenat preporučene dnevne doze ovih minerala možete uneti upravo uz pomoć heljde.
Kada je reč o vitaminima, heljda je dobar izvor pre svega vitamina B kompleksa, posebno vitamina B6, niacina i roboflavina.
Pita sa sirom i heljdinim korama.
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za pitu
- 300 gr sitnog ili lomljenog sira
- 3 jajeta
- 200 gr kisele pavlake ili jogurta
- par kašika heljdinog brašna
- 100 ml ulja suncokretovog
- 1 prašak za pecivo
- soli(po potrebi)
Uključiti rernu na 200 stepeni. Na pleh staviti pek papir. Pleh ostaviti po strani.
Priprema fila: Umutiti jaja, pavlaku ili jogurt, ulje, brašno, prašak za pecivo i malo soli. Odvojiti 3-4 kašike sa strane. Sa tim ćemo na kraju premazati svaki list pite.
Heljdine kore odvojiti u jednake delove, dakle 4 lista po 3 kore.
Staviti prvu koru, premazati sa 2 kašike pripremljenog fila. Preklopiti drugom korom, premazati i nju filom.
Ponavljati do 4. kore. Četvrtu koru takođe premazati filom, ali i izmrviti sir uz ivicu kore. Zarolati i staviti u pleh. Ponoviti postupak sa ostalim korama.
Dobijene listove možete blago iseći nožem na parčiće željene veličine. Premazati onim filom koji smo ostavili sa strane, posuti susamom. Ostaviti 2-3 minuta da se fil pravilno rasporedi.
Peći u rerni na 200 stepeni, mojoj je trebalo oko pola sata.