GREŠITE CEO ŽIVOT: Med i limun nikada ne treba sipati u vruć čaj!
NIste znali...
Postoje dve velike grupe čajeva – onaj koji se dobija od istoimene biljke i biljni ili voćni čaj koji se dobija od lekovitog bilja...
Probajte ovako da skinete kilograme! Pije se 7 dana, a skida 80 posto sala!
Napravite mleko od susama! Za jake i zdrave kosti! (RECEPT)
Celer kao začin, lek i afrodizijak! Nepravedno zapostavljen!
Osnovna razlika je što prva vrsta u sebi sadrži kofein i zbog toga se koristi kao stimulativno i umirujuće sredstvo. Biljni čajevi se najčešće koriste u lekovite svrhe. Osnovne vrste pravog čaja su crni, zeleni i njihova mešavina ulong.
Da bismo iz čaja izvukli ono najbolje, moramo ga pripremiti na odgovarajući način. Infuzi se izrađuju tako što se biljka prelije ključalom vodom i ostavi da odstoji 10 minuta i ovo je najčešći način pripreme čajeva kod nas.
Dekokti se izrađuju tako što se biljka prelije vrelom vodom i ostavi da ključa na povišenoj temperaturi. Macerati se izrađuje tako što se biljka prelije hladnom vodom i ostavlja se da odstoji na sobnoj temperaturi.
Osim ovih načina, svaka zemlja ima svoj poseban metod za pripremu. Neki od najpoznatijih su japanski i engleski. Japanska metoda podrazumeva da se ključala voda prohladi na 60 stepeni i tek onda se preliva čaj, a za englesku metodu je karatkeristično da je mera jedna šoljica = jedna kašika čaja.
Osim različite pripreme u različitim krajevima sveta, čaj se i služi uz razne dodatke. Neki od najpoznatijih dodataka su mleko, limun, rum, vanila, a od zaslađivača šećer i med. Ipak, med i limun nikada ne treba sipati u vruć čaj, jer se gube svi njihovi blagotvorni sastojci.
NAJGORA NAVIKA: Svako jutro radite OVO, a nemate pojma KOLIKO ŠTETITE svom zdravlju
Ove navike su pogubne za imunitet: Svi ih činimo, a nismo ni svesni posledica!
10 PUTA JAČE OD VITAMINA C I E: Ovo SEME smanjuje mogućnost dobijanja raka i još...
STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Korona nam je donela DVA STRAHA koja mnogi ljudi imaju, a OPASNIJI su od virusa!
Možda ste do sada bademe jeli na pogrešan način! Stavite ih u vodu da odstoje preko noći