Ova HRANA je NAJBITNIJA u IZGRADNJI IMUNITETA i ZAŠTITI od KORONAVIRUSA! Sadrži vitamin C, D i cink!
Pored mera zaštite, bitno je ojačati odbrambeni mehanizam organizma.
U vreme pandemije koronavirusa pored mera zaštite od zaražavanja, potrebno je ojačati imunitie, a to podrazumeva, dovoljno sna, fizičku aktivnost, uzimanje vitamina, hidrataciju, ali i pravilnu ishranu.
OVO JE NAJZDRAVIJA VOĆKA NA SVETU - Sadrži duplo više vitamina C od limuna, umiruje kašalj i radikalno čisti pluća!
Ruski melem ODMAH ELIMINIŠE UPALU SINUSA! Pravi se od samo TRI SASTOJKA koje svi imaju u domaćinstvu!
Kada je reč o hidrataciji, u ovom periodu bi bilo dobro da izbegnete alkohol, jake napitke na bazi kafe i sokove koji su puni šećera, a u zamenu za to piti čajeve i dosta vode.
Prema preporukama lekara iz Rusije, ljudi bi sada trebalo da se hrane tako, da hrana bude lek, to jeste da konzumiraju namirnice koje su bogate vitaminima i mineralima značajnim za osnaženje imuniteta.
Izbegavajte da jedete previše jer to može dovesti do gojenja i naškoditi imunitetu. Najvažniji obrok u toku dana je doručak, a poželjno je da se on obavi u toku prvih pola sata nakon buđenja. Takođe je važno ne preskakati ni ostale obroke, dakle preporuka su tri glavana obroka i dve užine.
Da bi se imuni sistem odbranio, potrebno je da se unosi dovoljne količina vitamina C, cink i selena. Ako ih u organizmu nema dovoljno, telo je podložnije virusima.
Vitamin C i D
Vitamin C nalazi se u limunu, pomorandžama, paprikama, a namirnice bogate vitaminom D su ulja (riblje i maslinovo), kravlje ili sojino sa dodatkom vitamina D i žumance. Dovoljno cinka i selena unećete kroz piletinu, ćuretinu, jaja, žitarice i suncokret, pšenične klice i pivski kvac i puter.
Posle doručka ili ručka korisno je popiti šoljicu zelenog čaja, koji pomaže u borbi protiv bakterija i virusa i odličan je za imunitet, a popodne se preporučuje šolja čaja od koprive.
Namirnice koje sadrže najviše cinka su školjke kamenice, koje imaju više cinka u jednoj porciji od bilo koje druge hrane.
Unos cinka mora biti svakodnevan, jer ga organizam nema u rezervi. To će se najbolje postići raznovrsnom ishranom. Najbolji izvori cinka su namirnice životinjskog porekla:
- ostrige (80 mg cinka na 100 g),
- teleća i svinjska džigerica (9 mg/100 g),
- konjsko meso (6 mg/100 g),
- žumance (4 mg/100 g),
- riba i ljuskari (1,5-3 mg/100 g)