Ова ХРАНА је НАЈБИТНИЈА у ИЗГРАДЊИ ИМУНИТЕТА и ЗАШТИТИ од КОРОНАВИРУСА! Садржи витамин Ц, Д и цинк!
Поред мера заштите, битно је ојачати одбрамбени механизам организма.
У време пандемије коронавируса поред мера заштите од заражавања, потребно је ојачати имунитие, а то подразумева, довољно сна, физичку активност, узимање витамина, хидратацију, али и правилну исхрану.
ОВО ЈЕ НАЈЗДРАВИЈА ВОЋКА НА СВЕТУ - Садржи дупло више витамина Ц од лимуна, умирује кашаљ и радикално чисти плућа!
Руски мелем ОДМАХ ЕЛИМИНИШЕ УПАЛУ СИНУСА! Прави се од само ТРИ САСТОЈКА које сви имају у домаћинству!
Када је реч о хидратацији, у овом периоду би било добро да избегнете алкохол, јаке напитке на бази кафе и сокове који су пуни шећера, а у замену за то пити чајеве и доста воде.
Према препорукама лекара из Русије, људи би сада требало да се хране тако, да храна буде лек, то јесте да конзумирају намирнице које су богате витаминима и минералима значајним за оснажење имунитета.
Избегавајте да једете превише јер то може довести до гојења и нашкодити имунитету. Најважнији оброк у току дана је доручак, а пожељно је да се он обави у току првих пола сата након буђења. Такође је важно не прескакати ни остале оброке, дакле препорука су три главана оброка и две ужине.
Да би се имуни систем одбранио, потребно је да се уноси довољне количина витамина Ц, цинк и селена. Ако их у организму нема довољно, тело је подложније вирусима.
Витамин Ц и Д
Витамин Ц налази се у лимуну, поморанџама, паприкама, а намирнице богате витамином Д су уља (рибље и маслиново), кравље или сојино са додатком витамина Д и жуманце. Довољно цинка и селена унећете кроз пилетину, ћуретину, јаја, житарице и сунцокрет, пшеничне клице и пивски квац и путер.
После доручка или ручка корисно је попити шољицу зеленог чаја, који помаже у борби против бактерија и вируса и одличан је за имунитет, а поподне се препоручује шоља чаја од коприве.
Намирнице које садрже највише цинка су шкољке каменице, које имају више цинка у једној порцији од било које друге хране.
Унос цинка мора бити свакодневан, јер га организам нема у резерви. То ће се најбоље постићи разноврсном исхраном. Најбољи извори цинка су намирнице животињског порекла:
- остриге (80 мг цинка на 100 г),
- телећа и свињска џигерица (9 мг/100 г),
- коњско месо (6 мг/100 г),
- жуманце (4 мг/100 г),
- риба и љускари (1,5-3 мг/100 г)