I oči će ga jesti koliko je dobar - stiže recept za najbolju urnebes salatu koju ćete ikad spremiti
Ova salata savršeno upotpunjuje obrok, bilo da je u pitanju roštilj, pečenje ili čak običan hleb.
Urnebes salata, poznata po svom intenzivnom ukusu i ljutini, jedan je od najprepoznatljivijih specijaliteta srpske kuhinje.
Tradicionalno je omiljena u svim krajevima Srbije, a posebno na jugu, gde se često služi uz ćevape ili pljeskavicu. Iako je veoma jednostavna za pripremu, ono što urnebes čini posebnim jeste njegov balans ljutine, kremaste teksture i intenzivnog ukusa domaćeg sira.
Sastojci
250 g sitnog, starog sira (feta ili beli sir)
2–3 čena belog luka
1 kašičica mlevene ljute paprike (po ukusu)
1 sveža ljuta paprika (po želji)
1 kašika ajvara (opciono, za bogatiji ukus)
1 kašičica soli
3 kašike ulja (maslinovo ili suncokretovo)
Priprema
Sir pripremite: Sitni beli sir ili feta izmrvite u činiji viljuškom dok ne postane glatka, ali sa ponekom grudvicom. Idealno je koristiti zreli, suvi sir zbog intenzivnijeg ukusa i teksture.
Dodajte začine: U sir umešajte mlevenu ljutu papriku. Po želji, možete dodati i svežu ljutu papriku sitno iseckanu, kako biste pojačali ljutinu. Ukoliko želite blažu verziju, smanjite količinu ljute paprike ili izostavite svežu.
Beli luk: Iseckajte ili izgnječite čenove belog luka i dodajte ih u smesu sa sirom. Beli luk je ključan za urnebes, jer doprinosi pikantnosti i daje specifičnu aromu.
Ulje i ajvar: Sipajte ulje kako bi smesa postala kremasta, a ukoliko volite bogatiji ukus, dodajte i kašiku ajvara. Ajvar nije obavezan sastojak, ali daje dodatnu dimenziju ukusa salati.
Finalni dodaci: Sve dobro izmešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Ukoliko je potrebno, dodajte još malo soli, ali pazite jer je sir često dovoljno slan.
Serviranje: Urnebes salatu možete poslužiti odmah, ali najbolji ukus postiže nakon što odstoji nekoliko sati u frižideru, kako bi se svi sastojci sjedinili. Odlična je uz meso sa roštilja, kao namaz na hlebu, ili čak uz pečeni krompir.
Saveti
Personalizujte urnebes: Ukoliko ne volite previše ljutu hranu, slobodno smanjite količinu ljute paprike. Možete eksperimentisati i sa različitim vrstama sira, ali najukusniji urnebes se pravi baš kako recept iznad kaže.
Dodajte jogurt: Ako želite kremastiju i blažu verziju, možete dodati malo jogurta ili pavlake u salatu.
Za ljubitelje začina: Možete dodati i druge začine poput bibera ili sušenih biljaka, ali tradicionalni urnebes je jednostavan i fokusiran na ljutinu, i aromu sira i belog luka.
Urnebes salata je savršen dodatak svakom stolu, iako jednostavna, njen pikantan i bogat ukus uvek osvaja srca i nepca. Pripremite je za vašu sledeću proslavu ili roštilj, i sigurno će biti hit među gostima.