Zovu je "KRALJICA JESENI": Ovu NAMIRNICU nemojte zaobilaziti, hranljiva je, ELIMINIŠE ZATVOR, puna je vitamina
Obavezno je uvrstite u ishranu ove sezone što češće...
Jesen je godišnje doba kada na raspolaganju imate mnogšvo namirnica koje su sezonske i veoma dobre za imunitet i podizanje energije. Iskoristite ovu hranu koja je riznica vitamina.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/09/22/fdfsdfd.jpg?itok=6vrg3PKm)
TRAGEDIJE SE NIZALE: Pevačica doživela GUBITAK NAJMILIJIH, muškarci je OSTAVLJALI, bila u centru SKANDALA
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/05/05/profimedia-0575454347.jpg?itok=Eujvp-R3)
Da li ste primetili da imate KVRŽICU NA VRATU? Ova pojava može biti VEOMA OPASNA, evo šta kažu LEKARI
Kesten
Preporučuje se onima koji boluju od bubrežnih bolesti, obiluje kalijumom i fosforom, i sadrži bakar koji jača kosti i imunitet. Kesten pospešuje proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, ali je dosta kaloričan, pa će vas držati sitim.
Kruška
Omiljeno jesenje voće sadrži veliku količinu vitamina B koji nam pomaže da se lakše nosimo sa stresom. Veoma je korisno u ishrani dijabetičara, jer ima visok udeo vlakana i pomaže u prevenciji šećerne bolesti. Dobre su za stomak i srce jer regulišu i nivo holesterola u krvi.
Bundeva
"Narandžasta kraljica jeseni" bogata je zdravim masnim kiselinama, a omega-3 kiseline važne su za zdravlje srca i krvnih sudova.
Ima mnogo vlakana, zbog čega čisti digestivni trakg, a karotenioidi u njoj smanjuju rizik od većih zdravstvenih problema i čuvaju kožu od UV zraka. U semenkama bundeve krije se prava riznica vlakana, fosfora, mangana i gvožđa.
Cvekla
Nadaleko poznata kao najbolji lek protiv anemije, štiti jetru i snižava krvni pritisak. Konzumiranjem cvekle, i to sirove, "eliminisaćemo" i signale iscrpljenosti.
Brokoli
Samo 45 grama brokolija daje telu 70 odsto dnevne preporučene doze vitamina C, a pored toga, sadrži i antioksidanse koji deluju protiv različitih vrsta karcinoma. Obavezno ga kuvajte na pari i to kratko, jer se dugim kuvanjem uništavaju važni nutrijenti.
Jabuka
Svi znaju da jedna jabuka dnevno štiti od "odlaska kod lekara", zbog visokog sadržaja vitamina. Jabuke jačaju imunitet, sprečavaju pojavu prehlade i smanjuju rizik od infekcije respiratornog trakta. Uspešno snižavaju holesterol, a zbog sadržaja pektina pomažu u detoksifikaciji tela, održavajući ravnotežu crevne flore.