NIJE SAMO VOĆE I POVRĆE - Namirnice koje su OBAVEZNE u toku JESENI, ovako ćete sačuvati i PODIĆI ENERGIJU
Izuzetno su zdrave!
Sa dolaskom jeseni i hladnijeg vremena, postajemo podložniji prehladama i virusima. Da biste to sprečili, morate da ojačate imunitet, a to je najlakše učiniti raznovrsnom ishranom. Ipak, pojedine namirnice su posebno moćne, jer predstavjaju pravu riznicu važnih nutrijenata. Evo kojih 5 jefitninih namirnica jačaju imunitet i štite organizam:
Kiseli kupus
Kupus sadrži znatnu količinu minerala, uključujući kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum i gvožđe, kao i vitamine, među kojima najviše ima vitamina C. Zahvaljujući bakterijama mlečne kiseline koje nastaju tokom fermentacije, kiseli kupus doprinosi balansu crevne flore što je veoma važno za jačanje imuniteta.
KRALJICA JESENI, BOMBA ZA IMUNITET: Bolja od aspirina, glavobolja i neraspoloženje odlaze kao rukom odneti
PREKIDA KAŠALJ: Napravite DOMAĆI LEK od dva sastojka, svi ih imaju u KUHINJI, pomaže u toku NOĆI
Jogurt i kefir
Bakterije iz mlečne kiseline poboljšavaju varenje i pomažu telu da aktivnije apsorbuje hranljive materije. Probiotici koje sadrže fermentisani mlečni proizvodi poboljšavaju mikrofloru i jačaju imunitet.
Kivi
Ovo voće je među najbogatijim kada je količina vitamina C u pitanju. Zahvaljujući ovom vitaminu, proizvode se fagociti - posebne ćelije koje uništavaju mikroorganizme koji ulaze u krvotok. Takođe, vitamin C je snažan antioksidans koji smanjuje oksidativni stres.
Beli luk
Beli luk sadrži prirodni antibiotik - alicin, koji uništava štetne mikroorganizme. On počinje da se proizvodi u belom luku nakon mehaničkog oštećenja, stoga je dobro prvo ga iseći ili izgnječiti, ostaviti da stoji desetak minuta pa tek onda jesti.
Đumbir
Ovaj koren sadrži puno vitamina C i vitamina B, a zahvaljujući gingerolu, uništava gljivice, viruse i mnoge patogene organizme i upale.