НИЈЕ САМО ВОЋЕ И ПОВРЋЕ - Намирнице које су ОБАВЕЗНЕ у току ЈЕСЕНИ, овако ћете сачувати и ПОДИЋИ ЕНЕРГИЈУ
Изузетно су здраве!
Са доласком јесени и хладнијег времена, постајемо подложнији прехладама и вирусима. Да бисте то спречили, морате да ојачате имунитет, а то је најлакше учинити разноврсном исхраном. Ипак, поједине намирнице су посебно моћне, јер представјају праву ризницу важних нутријената. Ево којих 5 јефитниних намирница јачају имунитет и штите организам:
Кисели купус
Купус садржи знатну количину минерала, укључујући калијум, магнезијум, фосфор, калцијум и гвожђе, као и витамине, међу којима највише има витамина Ц. Захваљујући бактеријама млечне киселине које настају током ферментације, кисели купус доприноси балансу цревне флоре што је веома важно за јачање имунитета.
КРАЉИЦА ЈЕСЕНИ, БОМБА ЗА ИМУНИТЕТ: Боља од аспирина, главобоља и нерасположење одлазе као руком однети
ПРЕКИДА КАШАЉ: Направите ДОМАЋИ ЛЕК од два састојка, сви их имају у КУХИЊИ, помаже у току НОЋИ
Јогурт и кефир
Бактерије из млечне киселине побољшавају варење и помажу телу да активније апсорбује хранљиве материје. Пробиотици које садрже ферментисани млечни производи побољшавају микрофлору и јачају имунитет.
Киви
Ово воће је међу најбогатијим када је количина витамина Ц у питању. Захваљујући овом витамину, производе се фагоцити - посебне ћелије које уништавају микроорганизме који улазе у крвоток. Такође, витамин Ц је снажан антиоксиданс који смањује оксидативни стрес.
Бели лук
Бели лук садржи природни антибиотик - алицин, који уништава штетне микроорганизме. Он почиње да се производи у белом луку након механичког оштећења, стога је добро прво га исећи или изгњечити, оставити да стоји десетак минута па тек онда јести.
Ђумбир
Овај корен садржи пуно витамина Ц и витамина Б, а захваљујући гингеролу, уништава гљивице, вирусе и многе патогене организме и упале.