Jeste li čuli za AJURVEDU?: Tradicionalna INDIJSKA MEDICINA koja leči i DUŠU I TELO, evo kojim NAMIRNICAMA se postiže idealna ravnoteža
Priznata je od Svetske zdravstvene organizacije i potvrđena brojnim naučnim studijama
Po Ayurvedi medicini postoji pet ključnih namirnica koje poboljšavaju opšte zdravlje organizma. Možda ste čuli za Ayurvedu, a možda i ne, vreme je da otkrijete tradicionalnu indijsku medicinu staru preko 5 000 godina.
Ayurveda je tradicionalna indijska medicina, priznata od Svetske zdravstvene organizacije i potvrđena brojnim naučnim studijama. Iako najrasprostranjenija u Indiji, danas je popularnost ove drevne nauke sve veća na zapadu.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/07/08/shutterstock_2161840189.jpg?itok=01Fd2tr9)
DOKTOR UPOZORAVA NA KAFU PO VRUĆINAMA: Rizikujemo jedno, samo na OVAJ NAČIN može da se pije
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/02/02/shutterstock_1903180048.jpg?itok=MaVqwrN7)
Kurkuma se DODA u napitak od dva sastojka - Mešavina koja štiti od prehlade i smanjuje NIVO ŠEĆERA u krvi
Zbog čega se ljudi sve više okreću Ayurvedi?
Život je, po Ayurvedskom učenju, satkan od osećaja, energije tela, uma i duše. Ljudi se sve više razočaravaju u klasičnu medicinu, jer ne praktikuje holistički pristup lečenju. Ljudima posebno smeta što lekari danas leče posledice bolesti i bave se sanacijom stanja pacijenta, ali ne i uzrokom problema.
Sa druge strane, Ayurvedski lekari i praktičari u lečenju fizičkog tela uzimaju u obzir i mentalno, duhovno i socijalno zdravlje čoveka. Njihov način lečenja i terapije se temelji na prirodi: biljkama, kamenju, metalu, vodi, vetaru, suncu ili svemiru/prostoru.
Zdravlje je dar prirode i harmonična ravnoteža između prirode, prirodne inteligencije, okoline i pravilne ishrane i ponašanja, što je osnova dobrog zdravlja i dugovečnog života.
Cilj Ayurvede je dug, zdrav i ispunjen život.
Bagotvorne namirnice
Priprema hrane po ajurvedi zavisi od konstitucije ličnosti. Za neke osobe je bolja sirova ishrana, a za neke kuvana hrana. Međutim, postoje namirnice koje blagotvorno utiču na organizam svakog čoveka.
Od presudne važnosti je stanje ravnoteže u svakom smislu. Ako smo u harmoniji sa sobom i okolinom, onda smo zdravi i puni energije.
Đumbir
U ajurvedskoj kuhinji začinima se pridaje veliki značaj. Zahvaljujući njima, obično kuvanje postaje vrlo kreativan proces. Ali ne samo zbog mirisa i ukusa, već i zbog njihovih lekovitih svojstava, jer začini predstavljaju najkoncentrisaniji deo biljke i doprinose ravnoteži u organizmu.
Ova začinska biljka stimuliše nervni sistem, poboljšava cirkulaciju, probavu i asimilaciju hranjljivih materija.
Svaki od ovih začina ima svoje osobine i lekovita svojstva, ali generalno njihovo redovno korištenje doprinosi boljem varenju, stimuliše rad creva i sprečava disbalans u vašem organizmu.
Ghee maslac
Ghee (čita se: gi) maslac je pročišćeni maslac. Često ga većina smatra egzoričnom namirnicom.
Ipak, ova egzotičnost kod nas nije opravdana u potpunosti, jer ga i mi na ovim prstorima koristimo od davnina, samo pod drugom nazivom.
Ghee maslac je u našem narodu poznat pod nazivom maslo.
Dakle, ghee maslac ili maslo, je koncentrovani maslac i u Ayurvedi se koristi kao eliksir života i sredstvo za podmlađivanje. Odličan je za probavni sistem, a samim tim deluje i na celokupno zdravlje organizma.
Kurkuma
Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova. Veoma zastupljen začin u istočnjačkoj, pogotovo indijskoj kuhinji gde se neprekidno upotrebljava više od 2500 godina.
U Ayurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam, dok je kineska medicina upotrebljava za lecenje depresije, za smanjenje upale i bolova.
Kurkuma koristi se za: jačanje probave, čišćenje jetre i žučne kese, normalizaciju menstruacije, smanjenje upala kod artritisa, kožne probleme, protiv gljivica i bakterija.
Crni biber
Iako u prirodi postoji preko 100 vrsta bibera najpoznatija podela ovog začina na tržistu je na: crni, beli, zeleni i crveni biber.
Crni biber je nezaobilazan u pripremi jela, ali je posebno važno što se od davnina koristiti u tradicionalnoj medicini kao biljni lek.
Crni biber pokazuje antibakterijsko i blago antiinflamatorno dejstvo, podstiče kretanje hrane kroz digestivni trakt i olakšava varenje, podstiče metabolizam i eliminaciju viška tečnosti iz organizma.
Neka istraživanja pokazala su da biber sadrži fitohemikalije sa snažnim antioksidativnim delovanjem koja sprečavaju nastanak oštećenja uzrokovan dejstvom slobodnih radikala.
Nim
Nim (neem) ulje je jedan od najmoćnijih čistača krvi i detoksikanata. Ulje od nima sadrži preko 140 aktivnih supstanci. Mnogo naučnih publikacija objavljenih širom sveta veličaju sposobnost ove biljke.
Biljka Nim (Azadirachta Indica) je vrlo popularna zbog svoje efikasnosti u nezi kože i rešavanju kožnih problema. Pomaže i ublažava opekotine, akne, bubuljice, iritiranu kožu. Nim ulje je izvrsno za negu i hidrataciju kože, tretiranje bora i vraćanje elastičnosti kože.