Јесте ли чули за АЈУРВЕДУ?: Традиционална ИНДИЈСКА МЕДИЦИНА која лечи и ДУШУ И ТЕЛО, ево којим НАМИРНИЦАМА се постиже идеална равнотежа
Призната је од Светске здравствене организације и потврђена бројним научним студијама
По Ayurvedi медицини постоји пет кључних намирница које побољшавају опште здравље организма. Можда сте чули za Ayurvedu, а можда и не, време је да откријете традиционалну индијску медицину стару преко 5 000 година.
Ayurveda је традиционална индијска медицина, призната од Светске здравствене организације и потврђена бројним научним студијама. Иако најраспрострањенија у Индији, данас је популарност ове древне науке све већа на западу.
ДОКТОР УПОЗОРАВА НА КАФУ ПО ВРУЋИНАМА: Ризикујемо једно, само на ОВАЈ НАЧИН може да се пије
Куркума се ДОДА у напитак од два састојка - Мешавина која штити од прехладе и смањује НИВО ШЕЋЕРА у крви
Због чега се људи све више окрећу Ayurvedi?
Живот је, по Ayurvedskom учењу, саткан од осећаја, енергије тела, ума и душе. Људи се све више разочаравају у класичну медицину, јер не практикује холистички приступ лечењу. Људима посебно смета што лекари данас лече последице болести и баве се санацијом стања пацијента, али не и узроком проблема.
Са друге стране, Ayurvedski лекари и практичари у лечењу физичког тела узимају у обзир и ментално, духовно и социјално здравље човека. Њихов начин лечења и терапије се темељи на природи: биљкама, камењу, металу, води, ветару, сунцу или свемиру/простору.
Здравље је дар природе и хармонична равнотежа између природе, природне интелигенције, околине и правилне исхране и понашања, што је основа доброг здравља и дуговечног живота.
Cilj Ayurvede је дуг, здрав и испуњен живот.
Баготворне намирнице
Припрема хране по ајурведи зависи од конституције личности. За неке особе је боља сирова исхрана, а за неке кувана храна. Међутим, постоје намирнице које благотворно утичу на организам сваког човека.
Од пресудне важности је стање равнотеже у сваком смислу. Ако смо у хармонији са собом и околином, онда смо здрави и пуни енергије.
Ђумбир
У ајурведској кухињи зачинима се придаје велики значај. Захваљујући њима, обично кување постаје врло креативан процес. Али не само због мириса и укуса, већ и због њихових лековитих својстава, јер зачини представљају најконцентрисанији део биљке и доприносе равнотежи у организму.
Ова зачинска биљка стимулише нервни систем, побољшава циркулацију, пробаву и асимилацију храњљивих материја.
Сваки од ових зачина има своје особине и лековита својства, али генерално њихово редовно кориштење доприноси бољем варењу, стимулише рад црева и спречава дисбаланс у вашем организму.
Ghee маслац
Ghee (чита се: ги) маслац је прочишћени маслац. Често га већина сматра егзоричном намирницом.
Ипак, ова егзотичност код нас није оправдана у потпуности, јер га и ми на овим прсторима користимо од давнина, само под другом називом.
Ghee маслац је у нашем народу познат под називом масло.
Дакле, ghee маслац или масло, је концентровани маслац и u Ayurvedi се користи као еликсир живота и средство за подмлађивање. Одличан је за пробавни систем, а самим тим делује и на целокупно здравље организма.
Куркума
Куркума је један од најмоћнијих природних лекова. Веома заступљен зачин у источњачкој, поготово индијској кухињи где се непрекидно употребљава више од 2500 година.
У Ayurvedskoj медицини куркума је од давнина позната као биљка која јача и његује организам, док је кинеска медицина употребљава за лецење депресије, за смањење упале и болова.
Куркума користи се за: јачање пробаве, чишћење јетре и жучне кесе, нормализацију менструације, смањење упала код артритиса, кожне проблеме, против гљивица и бактерија.
Црни бибер
Иако у природи постоји преко 100 врста бибера најпознатија подела овог зачина на тржисту је на: црни, бели, зелени и црвени бибер.
Црни бибер је незаобилазан у припреми јела, али је посебно важно што се од давнина користити у традиционалној медицини као биљни лек.
Црни бибер показује антибактеријско и благо антиинфламаторно дејство, подстиче кретање хране кроз дигестивни тракт и олакшава варење, подстиче метаболизам и елиминацију вишка течности из организма.
Нека истраживања показала су да бибер садржи фитохемикалије са снажним антиоксидативним деловањем која спречавају настанак оштећења узрокован дејством слободних радикала.
Ним
Ним (неем) уље је један од најмоћнијих чистача крви и детоксиканата. Уље од нима садржи преко 140 активних супстанци. Много научних публикација објављених широм света величају способност ове биљке.
Биљка Ним (Azadirachta Индица) је врло популарна због своје ефикасности у нези коже и решавању кожних проблема. Помаже и ублажава опекотине, акне, бубуљице, иритирану кожу. Ним уље је изврсно за негу и хидратацију коже, третирање бора и враћање еластичности коже.