DELUJE ZDRAVO, ALI NIJE
Nutricionista koji radi sa LJUDIMA OBOLELIM OD RAKA ovo nikako ne preporučuje - Hrana koju treba izbegavati, zamka u koju mnogi padaju
Nutricionista specijalizovana za pacijente obolele od raka otkrila je savete o ishrani koje daje pacijentima kako bi izbegli dalji razvoj bolesti. Nikol Endruz radi sa ljudima koji su "pobedili rak" već 12 godina, osmišljavajući planove obroka za vreme i posle lečenja kako bi se ograničio rizik od povratka bolesti, ali kaže da su njeni saveti primenjivi i kao prevencija.
Nikol Endruz postala je veoma popularna na TikToku, a u jednom videu je objasnila šta je najbolje da se izbegava u svakodnevnoj ishrani. Njen video pregledam je preko 4 miliona puta, a ovo su njeni saveti:
Praškasti dodaci ishrani
Praškasti proizvodi se redovno plasiraju na tržištu kao način da se „zadovolje nutritivne potrebe“ i „popune praznine“ u svakodnevnoj ishrani. Ali, Endruz je protiv njih, jer kako kaže bolje je u ishranu uvesti veće porcije voća i povrća.
„Nikada ne bih kupila te prahove i pokušala da ih konzumiram kao voće i povrće. Vlakna se iz njih uklanjaju, tamo nema tečnosti, ponekad su obogaćena čudnim biljem koje može oštetiti vašu jetru. Samo jedite voće i povrće, preskočite te zelene prahove.
Naime, brojne studije povezuju ishranu sa malo vlakana sa većim rizikom od raka - posebno debelog creva. Stručnjaci kažu da je to možda zato što pacijenti koji jedu manje vlakana imaju više zapaljenja u svom probavnom sistemu, što povećava rizik od oštećenja i dovodi do mutacija ćelija.
Suplementi
Skoro šest od deset Amerikanaca uzima suplemente, ali Endruz je objađnjava da većina ljudi ne treba da uzima vitamine jer ih dobijaju putem ishrane. To znači da ih mnogi ljudi nepotrebno piju, ruzukujući da se "predoziraju" vitaminima.
„Dodaci mogu povećati rizik od raka zbog od visokih doza dodataka", upozorila je ona.
Velike doze suplemenata kao što je vitamin B3 su povezane sa većim rizikom od raka u mozgu, dok su drugi - poput vitamina C i E - povezani sa bržim rastom tumora. Nikol preporučuje ljudima da konsultuju svoje lekare pre upotrebe suplemenata kako bi saznali koji su pravi za njih.
Alkohol
U proseku, ljudi popiju oko četiri alkoholna pića svake nedelje, a svaki peti popije pet ili više pića tokom noći. Studije su povezale konzumiranje alkohola bilo koje količine sa većim rizikom od raka, uključujući rak dojke, jetre, grla i usta.
„Ne pijem alkohol, nikada, nijednu vrstu alkohola, nikakav. Alkohol povećava rizik od šest karcinoma, pri bilo kojoj konzumaciji. Bez alkohola", savetuje Endruz.
Mesne prerađevine
Prerašeno meso, kao što su slanina, viršle, pa čak i pršuta često sadrže dodane nitrate i nitrite kako bi duže ostali sveži. Ove hemikalije su naučnici povezali sa rakom, a najčešće sa rakom creva i želuca.
„Ne pravim svoje sendviče sa prerađenim mesom. Ispečem piletinu unapred i isečem je i koristim za svoje sendviče. Prerađeno meso povećava rizik od raka debelog creva. Koristite sveže meso, konzervisanu tunjevinu, ili jednostavno napravite sendviče sa povrćem", kaže Endruz.
Prethodne studije su upozorile da konzumiranje samo 50 grama prerađenog mesa dnevno, ili dve kriške šunke, povećava rizik od raka debelog creva za 50 procenata.
Proteinske pločice
Endruz napominje da proteinske pločice takođe treba posmatrati kao proste šećere, jer one tu u suštini i jesu.
„Ako želiš krofnu, uzmi krofnu. Ali nemojte biti kao, o, zato što ima proteine, to je bolji izbor, jer nije", napominje Endruz.
Njena zabrinutost je verovatno usredsređena na činjenicu da su one i dalje relativno visoke u pogledu broja kalorija.
„Ali ako želite da idete na proteine, uvek biram proteinske prahove, proteinske napitke, životinjske proteine ili biljne proteine", naglašava Endruz.
Ona je dale pobrojala još neke navike koje treba da primenjujete kako bite što više smanjili rizik od nastajanja raka:
- Izbegavatje popularne dijete sa interneta
Redovno vežbajte
Spavajte minimum sedam sati
Obavezno doručkujte
Srbija Danas/Blic žena/Marija Brčić/ prenela: D.M.