ДЕЛУЈЕ ЗДРАВО, АЛИ НИЈЕ
Нутрициониста који ради са ЉУДИМА ОБОЛЕЛИМ ОД РАКА ово никако не препоручује - Храна коју треба избегавати, замка у коју многи падају
Нутрициониста специјализована за пацијенте оболеле од рака открила је савете о исхрани које даје пацијентима како би избегли даљи развој болести. Никол Ендруз ради са људима који су "победили рак" већ 12 година, осмишљавајући планове оброка за време и после лечења како би се ограничио ризик од повратка болести, али каже да су њени савети примењиви и као превенција.
Никол Ендруз постала је веома популарна на ТикТоку, а у једном видеу је објаснила шта је најбоље да се избегава у свакодневној исхрани. Њен видео прегледам је преко 4 милиона пута, а ово су њени савети:
Прашкасти додаци исхрани
Прашкасти производи се редовно пласирају на тржишту као начин да се „задовоље нутритивне потребе“ и „попуне празнине“ у свакодневној исхрани. Али, Ендруз је против њих, јер како каже боље је у исхрану увести веће порције воћа и поврћа.
„Никада не бих купила те прахове и покушала да их конзумирам као воће и поврће. Влакна се из њих уклањају, тамо нема течности, понекад су обогаћена чудним биљем које може оштетити вашу јетру. Само једите воће и поврће, прескочите те зелене прахове.
Наиме, бројне студије повезују исхрану са мало влакана са већим ризиком од рака - посебно дебелог црева. Стручњаци кажу да је то можда зато што пацијенти који једу мање влакана имају више запаљења у свом пробавном систему, што повећава ризик од оштећења и доводи до мутација ћелија.
Суплементи
Скоро шест од десет Американаца узима суплементе, али Ендруз је објађњава да већина људи не треба да узима витамине јер их добијају путем исхране. То значи да их многи људи непотребно пију, рузукујући да се "предозирају" витаминима.
„Додаци могу повећати ризик од рака због од високих доза додатака", упозорила је она.
Велике дозе суплемената као што је витамин Б3 су повезане са већим ризиком од рака у мозгу, док су други - попут витамина Ц и Е - повезани са бржим растом тумора. Никол препоручује људима да консултују своје лекаре пре употребе суплемената како би сазнали који су прави за њих.
Алкохол
У просеку, људи попију око четири алкохолна пића сваке недеље, а сваки пети попије пет или више пића током ноћи. Студије су повезале конзумирање алкохола било које количине са већим ризиком од рака, укључујући рак дојке, јетре, грла и уста.
„Не пијем алкохол, никада, ниједну врсту алкохола, никакав. Алкохол повећава ризик од шест карцинома, при било којој конзумацији. Без алкохола", саветује Ендруз.
Месне прерађевине
Прерашено месо, као што су сланина, виршле, па чак и пршута често садрже додане нитрате и нитрите како би дуже остали свежи. Ове хемикалије су научници повезали са раком, а најчешће са раком црева и желуца.
„Не правим своје сендвиче са прерађеним месом. Испечем пилетину унапред и исечем је и користим за своје сендвиче. Прерађено месо повећава ризик од рака дебелог црева. Користите свеже месо, конзервисану туњевину, или једноставно направите сендвиче са поврћем", каже Ендруз.
Претходне студије су упозориле да конзумирање само 50 грама прерађеног меса дневно, или две кришке шунке, повећава ризик од рака дебелог црева за 50 процената.
Протеинске плочице
Ендруз напомиње да протеинске плочице такође треба посматрати као просте шећере, јер оне ту у суштини и јесу.
„Ако желиш крофну, узми крофну. Али немојте бити као, о, зато што има протеине, то је бољи избор, јер није", напомиње Ендруз.
Њена забринутост је вероватно усредсређена на чињеницу да су оне и даље релативно високе у погледу броја калорија.
„Али ако желите да идете на протеине, увек бирам протеинске прахове, протеинске напитке, животињске протеине или биљне протеине", наглашава Ендруз.
Она је дале побројала још неке навике које треба да примењујете како бите што више смањили ризик од настајања рака:
- Избегаватје популарне дијете са интернета
Редовно вежбајте
Спавајте минимум седам сати
Обавезно доручкујте
Србија Данас/Блиц жена/Марија Брчић/ пренела: Д.М.