Iskoristite PEČENJE od Božića - Evo kako da poslednje parče pretvorite u delikates, jela koja će vas oduševiti
Nemojte dozvoliti da se hrana baci ili propadne.
Ukoliko vam je osatalo još prasećeg pečenja posle Božića, pa ste nešto odložili i u zamrzivač i nemate predstavu šta da radite sa preostalem mesom, prenosimo vam dva recepta kako da savršeno iskoristite pečenje.
Imaćete ručak, a neće biti bačene hrane.
Pljeskavice
Potrebno je: oko 100 g pečenog svinjskog mesa, 1 šolja pire krompira ili izgnječenog kuvanog krompira, 1 kašika brašna, 1 jaje, malo ulja za premazivanje, malo mlevene ljute paprike, so, biber.
Priprema: Meso sameljite, pa mu dodajte pire krompir, brašno, jaje, mlevenu ljutu papriku, posolite i pobiberite. Sve izmešajte viljuškom. Od smese napravite pljeskavice, pa ih pržite u tiganju na zagrejanom ulju, a možete ih i premazati uljem i poslagati u tepsiju i peći u rerni na 250 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok pljeskavice ne porumene. Poslužite toplo uz sezonsku salatu i prilog po želji.
Čili od svinjetine i pasulja
Potrebno je: 250 g kuvanog pasulja, 500 g pečenih svinjskih šnicli, 150 g kukuruza šećerca, 1 manji crni luk, 2-3 kašike ulja, sveži listovi peršuna, so, biber, ljuta paprika.
Priprema: Luk sitno iseckajte i propržite ga u šerpi na malo ulja. Dodajte skuvani pasulj i kukuruz šećerac i nalijte sve sa oko litar vode. Posolite, pobiberite, začinite po ukusu i kuvajte oko 30 minuta da se sve lepo ukrčka. Na kraju dodajte pečenu svinjetinu iseckanu na rezance i iseckani peršun. Poslužite toplo uz parče proje ili tortilje.
Ukoliko vam neki od recepata ne odgovara, uzmite pečenje i jednostavno ga ponovo zapecite u rerni zajedno sa krupnije sečenim komadima kromprira. Oduševiće vas efekat i ukus.