OBRATITE PAŽNJU
OPREZ pri kupovini za VASKRS, ova JAJA su "zatrovana" OPASNOM BAKTERIJOM - Prodaju ih na svakom ćošku, ali ključna stvar NE SME da vam promakne
Osim užasnog mirisa nalik sumporu, postoji i jedna suptilna promena koja ukazuje da ste u riziku da se "otrujete",
Jaja su čest izbor za brzi doručak jer nepostoji pogrešan način pripreme. Možete ih skuvati, ispržiti jaja na oko ili napraviti kajganu - ukus će svejedno biti odličan. Jaja sadrže i kvalitetne proteine, a nemaju mnogo kalorija. Ipak, ono što nas muči kada kupujemo jaja kako da izabremo ona koja su najbolja, posebno sada kada je pred nama pravoslavni praznik, Vaskrs.
Ako primetite da je belance ružičasto ili se boja "preliva", odmah ga bacite. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), promena boje ili pojava iridescencije (prelivanje boja), koliko god da je suptilna, može da ukazuje na kvarenje zbog bakterije "pseudomonas". Konzumiranje jaja zaraženih ovim bakterijama može da dovede do trovanja hranom, kažu stručnjaci.
Sigurno ste nekada u supermarketu naišli na razbijeno jaje u kutiji. I ta jaja mogu da budu veoma opasna, upozoravaju stručnjaci.
"Praktično jaja nakon njihovog klasiranja i pakovanja ne smeju da se dodiruju i ako imate samo jedno jaje ono se vraća. Prema tome, naši potrošači ne bi trebalo da uzimaju jedno jaje i prebacuju ga iz kutije u drugu, nego se cela kutija vraća proizvođaču, a oni mogu da uzmu drugu kutiju sa svih deset jaja ili koliko ih ima koja su potpuno intaktna, nepromenjena, da nemate nikakva oštećenja i onda ste potpuno sigurni da nećete dobiti neku infekciju", kaže dr Dejan Krnjaić sa Fakulteta veterinarske medicine, a prenosi RTS.
Grčevi u stomaku, povišena temperatura, malaksalost, najčešći su simptomi salmonele.
Potrošač pre kupovine treba da proveri da li su sva jaja u kutiji cela i ukoliko nisu da uzme drugu kutiju. Napukla jaja nikako ne treba dodirivati.
Srbija Danas