ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ
ОПРЕЗ при куповини за ВАСКРС, ова ЈАЈА су "затрована" ОПАСНОМ БАКТЕРИЈОМ - Продају их на сваком ћошку, али кључна ствар НЕ СМЕ да вам промакне
Осим ужасног мириса налик сумпору, постоји и једна суптилна промена која указује да сте у ризику да се "отрујете",
Јаја су чест избор за брзи доручак јер непостоји погрешан начин припреме. Можете их скувати, испржити јаја на око или направити кајгану - укус ће свеједно бити одличан. Јаја садрже и квалитетне протеине, а немају много калорија. Ипак, оно што нас мучи када купујемо јаја како да изабремо она која су најбоља, посебно сада када је пред нама православни празник, Васкрс.
Ако приметите да је беланце ружичасто или се боја "прелива", одмах га баците. Према америчком Министарству пољопривреде (УСДА), промена боје или појава иридесценције (преливање боја), колико год да је суптилна, може да указује на кварење због бактерије "псеудомонас". Конзумирање јаја заражених овим бактеријама може да доведе до тровања храном, кажу стручњаци.
Сигурно сте некада у супермаркету наишли на разбијено јаје у кутији. И та јаја могу да буду веома опасна, упозоравају стручњаци.
"Практично јаја након њиховог класирања и паковања не смеју да се додирују и ако имате само једно јаје оно се враћа. Према томе, наши потрошачи не би требало да узимају једно јаје и пребацују га из кутије у другу, него се цела кутија враћа произвођачу, а они могу да узму другу кутију са свих десет јаја или колико их има која су потпуно интактна, непромењена, да немате никаква оштећења и онда сте потпуно сигурни да нећете добити неку инфекцију", каже др Дејан Крњаић са Факултета ветеринарске медицине, а преноси РТС.
Грчеви у стомаку, повишена температура, малаксалост, најчешћи су симптоми салмонеле.
Потрошач пре куповине треба да провери да ли су сва јаја у кутији цела и уколико нису да узме другу кутију. Напукла јаја никако не треба додиривати.
Србија Данас