Jedi ovo SVAKI TREĆI dan za RUČAK i nećeš imati PROBLEM sa PROBAVOM, suvom kožom i BUBULJICAMA, oduševiće te!
Detoksikuje organizam u potpunosti!
Ideja da svakoga dana jedemo na kašiku, vuče korene još od najranijeg detinjstva kada su nas majke i bake učile da je ovakav način ishrane zdrav i dobar za rast i razvoj. Ipak, brz tempo života, obaveze vrlo često rezultuju time da se od ovakvih navika stečenih u detinjstvu odustane zarad jednog brzog zalogaja, koji će utoliti glad, ali je daleko od onoga što nam je nutritivno i enrgetski potrebno.
Brza hrana ne sadrži esencijalne vitamine neophodne za zdravlje i vitalnost. Teško je postići da se svakoga dana jede kuvano jer ovakav način ishrane zahteva i drugačiji tempo života. Ipak, možete sebi priuštiti da dva puta nedeljno skuvate nešto što će dosta obogatiti vaš meni i omogućiti detoksikaciju, unos vitamina i minerala koji su esencijalni.
Za vas smo danas pripremili detoks čorbu koja sadrži mnoštvo vitamnina i minerala u povrću koje čini sastojke neophodne za pripremu.
Ovakav obrok je sve što vam je potrebno za ručak ili kasniju večeru, uz dodatak kvalitetnog hleba i salate po vašem ukusu, može biti veoma dobar obrok koji na duže staze omogućava čišćenje creva, detoksikaciju organizma i stvaranje veoma povoljne baze za zdravlje kože.
POMEŠALA JE MED I SODU BIKARBONU: Mesec dana je uzimala po 3 kašičice - evo ŠTA joj se DESILO u organizmu!
OPREZ Ova stvar koju SVI KORISTIMO u kuhinji svakodnevno može dovesti do ozbiljnog TROVANJA
Biće vam potrebno:
- 1 glavica crvenog luka (može i običan ali ja ne menjam od kako sam probala ljubičasti)
- 2 čena belog luka
- 2 šargarepe srednje veličine
- 1 cvet brokolija, srednje veličine
- sok od paradajza (ja koristim domaći iz flaše)
- 100 gr kinoe
- začini, so po ukusu (koristim morsku), kurkuma, crni biber…
Povrće opetite, iseckajte po vašoj meri, neko voli kockice, neko kolutove, to je stvar izbora.
Sipajte u šerpu jednu veću šolju vrele vode i dodajte kinou. Kuvajte 10 minuta pošto provri a onda dodajte povrće začine i sok od paradajiza. Čorbu kuvajte još pet minuta i gotovo. Kinou nemojte kuvati više od 15 do 20 minuta jer biste mogli dobiti kašu a to ne želimo. Povrće samo kratko termički obradite da bi zadržalo svojstva koja su vam potrebna. Dakle za samo 25 minuta koliko je potrebno da pripremite povrće i ukuvate čorbu, imate ručak na stolu. Uz neki dobar hleb i namaz, ajvar, humus ako postite ili neke od mlečnih proizvoda imaćete divan i ukusan obrok.
Šta je kinoa?
Kinou možete kupiti u zdravoj hrani, povoljna je. Njena zrnca podsećaju na zrna pšenice, ali je mnogo sitnija.
Neutralnog je ukusa i tu je da čorbi da gustinu i obogati je nutritivno. Ovo je super zdrava namirnica koja sadrži:
- Mononezasićene masti dobre za zdravlje srca kao što su oleinska kiselina i omega 3 masne kiseline.
- Antioksidante fitonutrijente koji se zovu flavonoidi.
- Esencijalne minerale među kojima su mangan, magezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selenijum.
- Vitamine B1, B2, B3, B6, B9, E.
- Upijajuća i neupijajuća vlakna.
Veoma je dobra za prevenciju dijabetesa, holesterola, drži krvni pritisak u normali i dobra je u dijetama.
A kurkuma?
Kurkuma je začin, praškast i tamnonaranžaste boje, takođe veoma povoljan u prodavnicama zdrave hrane. Ukoliko volite biber, dobra vest za vas je da kurkurmu obavezno začinite biberom jer samo u tom slučaju ona ima dole navedena korisna svojstva.
Kurkuma se koristi za:
- jačanje probave
- obnavljanje crevne flore
- smanjenje nadutosti
- čišćenje jetre i žučnog mehura
- normalizaciju menstruacije
- smanjenje upala kod artritisa
- čišćenje krvi
- stimulaciju rada metabolizma
- kožne probleme
- tegobe disajnih putova
- protiv gljivica i bakterija
- protiv crevnih parazita