Jedinstvena kombinacija MAKA I LIMUNA u sočnim i mekanim MAFINIMA - Pravi RAJ za nepca, a priprema nikad LAKŠA uz samo PAR sastojaka
Sa ovim receptom sigurno nećete pogrešiti
Mafini su omiljena poslastica za sve ljubitelje slatkiša, a kada im dodate sočan limun i aromatični mak, dobijate savršeni spoj ukusa koji će vas oduševiti. Ova kombinacija ne samo da je ukusna, već je i jednostavna za pripremu, pa su idealni za sve prilike – od porodičnih okupljanja do uživanja uz omiljeni čaj ili kafu.
Zašto limun i mak?
Limun donosi osvežavajuću notu i prirodnu slatkoću, dok mak dodaje zanimljivu teksturu i bogatstvo okusa. Zajedno, oni stvaraju ravnotežu između sočne svežine i blage orašaste arome, što čini mafine savršenim zalogajem. Osim toga, limun je poznat po svojim zdravstvenim benefitima, kao što su jačanje imuniteta i poboljšanje probave, dok mak sadrži hranljive materije poput kalcijuma i omega-3 masnih kiselina.
Sastojci:
250 g brašna
150 g šećera
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
2 jaja
200 ml mleka
100 ml biljnog ulja
Sok i naribana kora jednog limuna
50 g maka
Priprema:
Zagrejte rernu: Pre nego što krenete sa pripremom, zagrijte rernu na 180°C i pripremite kalupe za mafine tako što ćete ih obložiti papirom za pečenje ili namazati uljem.
Pomešajte suve sastojke: U velikoj posudi, pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Dobro promešajte kako bi se svi sastojci sjediniti.
Pripremite mokre sastojke: U drugoj posudi, umutite jaja, a zatim dodajte mleko, biljno ulje, sok i koru limuna. Dobro izmešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Spojite smese: Postepeno dodajte mokre sastojke u suve, mešajući lagano dok se sve ne sjedini. Na kraju, dodajte mak i blago promešajte kako biste ga ravnomerno rasporedili.
Pečenje: Rasporedite smesu u pripremljene kalupe, punite ih do 2/3 visine. Stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 20-25 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđi i čvrsti na dodir. Proverite čačkalicom – ako izađe suva, mafini su gotovi.
Hlađenje i serviranje: Kada su mafini pečeni, izvadite ih iz rerne i ostavite da se hlade u kalupima 5 minuta, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Uživanje u mafinima
Mafini sa limunom i makom savršeni su za doručak, užinu ili kao slatki završetak obroka. Možete ih poslužiti sa malo prah šećera ili preliti glazuru od limuna za dodatnu slatkoću. Ova poslastica će vas oduševiti svojim izgledom i ukusom, a miris pečenog limuna će se širiti vašim domom, stvarajući topli i prijatan ambijent.
Isprobajte ovaj jednostavan recept i uživajte u čaroliji ukusa! Mafini sa limunom i makom su savršeni za sve koji traže nešto novo i osvežavajuće, a sigurni smo da će postati vaš novi omiljeni desert.