Jedinstveni spoj SLATKO-KISELOG UKUSA! Torta od limuna za sve ljubitelje laganijeg ukusa, nešto drugačija poslastica
Odličan predlog ukoliko niste odlučili šta da pripremate za predstojeći Božić.
Poslastice od limuna uvek dobro dođu, ali tokom leta su najbolje moguće slatko osveženje.
Postoji mnogo načina da upotrebite limun u pripremi dezerta, a mi vam predstavljamo brzi recept za dekorativnu i ukusnu tortu koja je po svačijem ukusu.
Sastojci koji su potrebni za pripremu torte.
Za koru:
- 200 grama brašna
- pola kesice praška za pecivo
- 150 mililitara ulja
- 100 grama šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 200 mililitara kisele pavlake
- 100 mililitara jogurta
- kora od jednog limuna
Za preliv za koru:
- 1 kašika šećera
- 1 limun
- voda po potrebi
Za fil:
- 350 mililitara gustog jogurta
- 4 kesice vanilin šećera
- pola litra slatke pavlake
- šlag
- 2 limuna
Priprema
Kora
U jednoj dubljoj činiji pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa postepeno dodajte preostale sastojke za koru uz neprestano mućenje mikserom kada smesa postane vlažna. Potom izlijte u kalup, podmazan ili obložen pek-papirom, pa pecite oko pola sata u rerni prethodno zagrejanoj na 170 stepeni.
Čim bude gotovo, ostavite svoj sočni biskvit da se prohladi, pa tek onda izvadite iz kalupa. Zatim presecite horizontalno tako da dobijete dve kore, a donju vratite u kalup.
Preliv za koru
Dobro iscedite limun, pa mu dodajte šećer i malo vode, tek doliko da obijete oko 10 decilitara tečnosti. Prokuvajte ovo, pa jednom polovinom tečnosti prelijte koru koja je u kalupu.
Fil
Umutite slatku pavlaku, pa joj dodajte vanilin šećer i šlag. Zatim dodajte jogurt i tek na kraju sod od limuna. Kada dobijete kompaktnu masu, stavite je preko prelivene kore, a potom poklopite drugom korom.
Dekoracija
Ukrasite šlagom i seckanom koro limuna. Ostavite da se stgne i ohladi u frižideru.