OTKRIVENA NAJZDRAVIJA NAMIRNICA! Studija pokazala da ova BILJKA smanjuje rizik od NAJTEŽIH BOLESTI, a mi je gazimo i ČUPAMO
Dobila je najviše ocene na testu u kojem je ocenjivano još 17 različitih zdravih namirnica
Zvanično je otkrivena najzdravija biljka na svetu, prema novoj studiji jedna biljka zadovoljila je sve kriterijume i zazuela tron.
Ne krećete se dovoljno? UZ OVAJ TRIK hodaćete i 40 MINUTA DUŽE u toku dana
NE GLADUJETE, A MRŠAVITE: Citrusna dijeta zaludela žene, kažu da su se PREPOLOVLE, pucaju od ZDRAVLJA i da im koža BLISTA
Jeste li čuli za bljku nazvanu Potočarka?
Potočarka (lat. Nasturtium) je višegodišnja zeljasta biljka iz familije kupusnjača (Brassicaceae). Latinski naziv vodi poreklo od reči "nasitortium" što znači kinuti, jer ima veoma jak miris koji može da izazove kijanje. Potočarka ima više različitih imena, kao što su vodeni ren, guljavnik, izvorska ili lekovita potočarka, brun - cress i sl.
Može se sresti na različitim tipovima staništa, ali uglavnom bira zemljišta koja su vlažna. Najčešće raste u divljini, ali je moguće i njeno gajenje.
Ova biljka dobila je najviše ocene na testu u kojem je ocenjivano još 17 različitih zdravih biljaka. Ostale visoko rangirane biljke su spanać, brokoli, peršun, bundeva i rimska salata.
Istraživači su analizirali 47 vrsta voća i povrća na osnovu sadržaja proteina, vlakana, kalcijuma, gvožđa, kalijuma, tiamina i riboflavina.
Takođe su posmatrali niacin, folat, cink i vitamine A, B6, B12, C, D, E i K.
Sve osim šest namirnica - malina, mandarina, brusnica, beli luk, crni luk i borovnica - zadovoljile su nutritivne kriterijume, što znači da obezbeđuju 10 odsto ili više dnevne vrednosti na 100 kalorija.
- Hrana višeg ranga obezbeđuje više hranljivih sastojaka po kalorijama, rekla je autorka studije Dženifer Di Noja, vanredni profesor sociologije na Univerzitetu Vilijam Paterson u Vejnu u Nju Džersiju.
Potočarka je pobedila, sa savršenih 100/100.
Slede kineski kupus (91,99), blitva (89,27), cvekla (87,08), spanać (86,43) i cikorija (73,36).
Listna salata (70,73), peršun (65,59), rimska salata (63,48) i zelena salata (62,49) zaokružili su top 10.
Kao izuzetno zdravi ocenjeni su i crvena paprika (41,26), bundeva (33,82), paradajz (20,37), limun (18,72) i jagoda (17,59).
Voće sa najmanje hranljivih sastojaka bio je grejpfrut sa ocenom 10,47, dok je povrće sa najslabijim rezultatom bio slatki krompir, sa 10,51.
Dr Di je rekla: - Voće i povrće iz su snažno povezani sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti. Ovo uključuje kardiovaskularne i neurodegenerativne bolesti i neke vrste raka. Rezultati mogu pomoći potrošačima da se usredsrede na svoje dnevne energetske potrebe i kako najbolje dobiti najviše hranljivih sastojaka iz svoje hrane.
- Rangiranje pruža jasnoću o kvalitetu hranljivih sastojaka različitih namirnica i može pomoći u odabiru artikala sa više hranljivih materija.
Studija je objavljena u časopisu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti "Preventing Chronic Disease".
Prethodna istraživanja su došla do rezultata da je potočarka povezana sa zdravljem očiju i organa zbog sadržaja vitamina A.
Takođe se kaže da podržava imuni sistem, jer sadrži visok nivo vitamina C.
Ona je i odličan izvor kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i vitamina K – sve je dobro za zdrave kosti i sprečavanje osteoporoze.
Druge studije sugerišu da bi antioksidansi u povrću mogli da pomognu u smanjenju rizika od raka, dijabetesa i srčanih bolesti. Naučnici u Škotskoj su, na primer, otkrili da fitokemikalije štite zdrave ćelije od oštećenja i blokiraju rast i širenje tumora.
Na drugim mestima, timovi su razmatrali kako to može pomoći u prevenciji raka creva, pluća, prostate i kože.