ОТКРИВЕНА НАЈЗДРАВИЈА НАМИРНИЦА! Студија показала да ова БИЉКА смањује ризик од НАЈТЕЖИХ БОЛЕСТИ, а ми је газимо и ЧУПАМО
Добила је највише оцене на тесту у којем је оцењивано још 17 различитих здравих намирница
Званично је откривена најздравија биљка на свету, према новој студији једна биљка задовољила је све критеријуме и зазуела трон.
Не крећете се довољно? УЗ ОВАЈ ТРИК ходаћете и 40 МИНУТА ДУЖЕ у току дана
НЕ ГЛАДУЈЕТЕ, А МРШАВИТЕ: Цитрусна дијета залудела жене, кажу да су се ПРЕПОЛОВЛЕ, пуцају од ЗДРАВЉА и да им кожа БЛИСТА
Јесте ли чули за бљку названу Поточарка?
Поточарка (лат. Настуртиум) је вишегодишња зељаста биљка из фамилије купусњача (Brassicaceae). Латински назив води порекло од речи "наситортиум" што значи кинути, јер има веома јак мирис који може да изазове кијање. Поточарка има више различитих имена, као што су водени рен, гуљавник, изворска или лековита поточарка, брун - cress и сл.
Може се срести на различитим типовима станишта, али углавном бира земљишта која су влажна. Најчешће расте у дивљини, али је могуће и њено гајење.
Ова биљка добила је највише оцене на тесту у којем је оцењивано још 17 различитих здравих биљака. Остале високо рангиране биљке су спанаћ, броколи, першун, бундева и римска салата.
Истраживачи су анализирали 47 врста воћа и поврћа на основу садржаја протеина, влакана, калцијума, гвожђа, калијума, тиамина и рибофлавина.
Такође су посматрали ниацин, фолат, цинк и витамине А, Б6, Б12, Ц, Д, Е и К.
Све осим шест намирница - малина, мандарина, брусница, бели лук, црни лук и боровница - задовољиле су нутритивне критеријуме, што значи да обезбеђују 10 одсто или више дневне вредности на 100 калорија.
- Храна вишег ранга обезбеђује више хранљивих састојака по калоријама, рекла је ауторка студије Џенифер Ди Ноја, ванредни професор социологије на Универзитету Вилијам Патерсон у Вејну у Њу Џерсију.
Поточарка је победила, са савршених 100/100.
Следе кинески купус (91,99), блитва (89,27), цвекла (87,08), спанаћ (86,43) и цикорија (73,36).
Листна салата (70,73), першун (65,59), римска салата (63,48) и зелена салата (62,49) заокружили су топ 10.
Као изузетно здрави оцењени су и црвена паприка (41,26), бундева (33,82), парадајз (20,37), лимун (18,72) и јагода (17,59).
Воће са најмање хранљивих састојака био је грејпфрут са оценом 10,47, док је поврће са најслабијим резултатом био слатки кромпир, са 10,51.
Др Ди је рекла: - Воће и поврће из су снажно повезани са смањеним ризиком од хроничних болести. Ово укључује кардиоваскуларне и неуродегенеративне болести и неке врсте рака. Резултати могу помоћи потрошачима да се усредсреде на своје дневне енергетске потребе и како најбоље добити највише хранљивих састојака из своје хране.
- Рангирање пружа јасноћу о квалитету хранљивих састојака различитих намирница и може помоћи у одабиру артикала са више хранљивих материја.
Студија је објављена у часопису Центра за контролу и превенцију болести "Превентинг Chronic Дисеасе".
Претходна истраживања су дошла до резултата да је поточарка повезана са здрављем очију и органа због садржаја витамина А.
Такође се каже да подржава имуни систем, јер садржи висок ниво витамина Ц.
Она је и одличан извор калцијума, калијума, магнезијума и витамина К – све је добро за здраве кости и спречавање остеопорозе.
Друге студије сугеришу да би антиоксиданси у поврћу могли да помогну у смањењу ризика од рака, дијабетеса и срчаних болести. Научници у Шкотској су, на пример, открили да фитокемикалије штите здраве ћелије од оштећења и блокирају раст и ширење тумора.
На другим местима, тимови су разматрали како то може помоћи у превенцији рака црева, плућа, простате и коже.