ČUDO OD NAMIRNICE
TEŠKO JE POVEROVATI: Ovo su efekti koje crna čokolada ima na naše telo i zdravlje! Neki su poznati, a mnogi će vas ZAPREPASTITI
Tamna čokolada ne samo da je dobrog ukusa, već se kaže i da pozitivno utiče na naše zdravlje. U nastavku ćemo vam reći kakve efekte može imati na zdravlje i telo.
Efekat tamne čokolade
Tamna čokolada sa sadržajem kakaoa od najmanje 70 posto ne samo da prija nepce, već se kaže i da nudi brojne zdravstvene prednosti. Naučnici su sproveli različite studije kako bi ispitali kako konzumacija crne čokolade utiče na mozak, šećer u krvi, kardiovaskularni sistem i imuni sistem. Ali šta je zapravo naučno dokazano?
Rad mozga i imunološka odbrana
Studija iz 2018. sa kalifornijskog univerziteta Loma Linda baca svetlo na potencijalne efekte tamne čokolade na mozak. Ispitanicima je dato 48 grama crne čokolade, što odgovara oko pola pločice. Merenje frekvencije mozga nakon 30 minuta, a zatim ponovo nakon 120 minuta pokazalo je značajno poboljšanje u performansama mozga nakon konzumiranja. Pored toga, primećena je aktivacija T ćelija, koje igraju važnu ulogu u našem imunološkom odbrambenom sistemu.
Sadržaj kakaa čini razliku
Ranije se verovalo da je šećer u crnoj čokoladi odgovoran za njene pozitivne efekte. Ali prema dr. Lee S. Berk, profesor na School of Allied Health Professions u Virdžiniji, danas veruje da što je veći sadržaj kakaoa, to je bolji efekat. Ovo je takođe jasno pokazalo istraživanje italijanskog istraživačkog tima sa Univerziteta L'Akvila, objavljeno u stručnom časopisu "Frontiers in Nutrition", posebno kod starijih ljudi.
Tajna leži u kakau
Zdravstveni efekti crne čokolade postoje pretežno zbog visokog sadržaja fitokemikalija, posebno polifenola. Oni deluju kao antioksidansi, bore se protiv slobodnih radikala i podržavaju zdravlje mozga i kardiovaskularnog sistema.
Poboljšava vid
Zanimljivo je da bi tamna čokolada čak mogla da poboljša vid, kao što sugeriše američka studija iz 2018. 30 zdravih dobrovoljaca dobilo je pločicu crne čokolade sa sadržajem kakaa od 72 odsto i mlečnu čokoladu. Dva sata kasnije, njihove vizuelne performanse su merene raznim testovima. Tamna čokolada je dovela do značajnog poboljšanja vizuelnih performansi, posebno osetljivosti na kontrast malim slovima.
Zdravlje srca i čokolada
Meta-studija u „Evropskom žurnalu preventivne kardiologije” analizirala je šest studija sa ukupno preko 336.000 učesnika. Rezultat: Jedenje tamne čokolade nekoliko puta nedeljno je povezano sa manjim rizikom od koronarne bolesti srca. dr. Krittanavong, autor studije, objašnjava: „Čokolada sadrži hranljive materije koje su zdrave za srce kao što su flavonoidi i polifenoli, koji mogu smanjiti upalu i povećati dobar holesterol".
Zaštita od dijabetesa i moždanog udara
Druga meta-studija sa preko 500.000 učesnika otkrila je da umerena konzumacija čokolade može smanjiti rizik od dijabetesa i koronarne bolesti srca. Dve porcije čokolade nedeljno dovele su do smanjenja rizika od dijabetesa za 25 odsto. Međutim, utvrđeno je da više od tri porcije nedeljno ne pruža nikakvu dodatnu korist.
Pažljivo uživajte
Uprkos svim ovim obećavajućim rezultatima, važno je da konzumirate tamnu čokoladu umereno. 100 grama sadrži oko 530 kalorija, što odgovara četvrtini vaših dnevnih energetskih potreba. Jedna tabla dnevno može dovesti do neželjenog povećanja telesne težine. Ali grickanje komadića tamne čokolade s vremena na vreme čini se ne samo dozvoljenim za vaše zdravlje, već čak i preporučljivim.