ЧУДО ОД НАМИРНИЦЕ
ТЕШКО ЈЕ ПОВЕРОВАТИ: Ово су ефекти које црна чоколада има на наше тело и здравље! Неки су познати, а многи ће вас ЗАПРЕПАСТИТИ
Тамна чоколада не само да је доброг укуса, већ се каже и да позитивно утиче на наше здравље. У наставку ћемо вам рећи какве ефекте може имати на здравље и тело.
Ефекат тамне чоколаде
Тамна чоколада са садржајем какаоа од најмање 70 посто не само да прија непце, већ се каже и да нуди бројне здравствене предности. Научници су спровели различите студије како би испитали како конзумација црне чоколаде утиче на мозак, шећер у крви, кардиоваскуларни систем и имуни систем. Али шта је заправо научно доказано?
Рад мозга и имунолошка одбрана
Студија из 2018. са калифорнијског универзитета Лома Линда баца светло на потенцијалне ефекте тамне чоколаде на мозак. Испитаницима је дато 48 грама црне чоколаде, што одговара око пола плочице. Мерење фреквенције мозга након 30 минута, а затим поново након 120 минута показало је значајно побољшање у перформансама мозга након конзумирања. Поред тога, примећена је активација Т ћелија, које играју важну улогу у нашем имунолошком одбрамбеном систему.
Садржај какаа чини разлику
Раније се веровало да је шећер у црној чоколади одговоран за њене позитивне ефекте. Али према др. Лее С. Берк, професор на School оф Allied Health Professions у Вирџинији, данас верује да што је већи садржај какаоа, то је бољи ефекат. Ово је такође јасно показало истраживање италијанског истраживачког тима са Универзитета Л'Аквила, објављено у стручном часопису "Фронтиерс ин Нутритион", посебно код старијих људи.
Тајна лежи у какау
Здравствени ефекти црне чоколаде постоје претежно због високог садржаја фитокемикалија, посебно полифенола. Они делују као антиоксиданси, боре се против слободних радикала и подржавају здравље мозга и кардиоваскуларног система.
Побољшава вид
Занимљиво је да би тамна чоколада чак могла да побољша вид, као што сугерише америчка студија из 2018. 30 здравих добровољаца добило је плочицу црне чоколаде са садржајем какаа од 72 одсто и млечну чоколаду. Два сата касније, њихове визуелне перформансе су мерене разним тестовима. Тамна чоколада је довела до значајног побољшања визуелних перформанси, посебно осетљивости на контраст малим словима.
Здравље срца и чоколада
Мета-студија у „Европском журналу превентивне кардиологије” анализирала је шест студија са укупно преко 336.000 учесника. Резултат: Једење тамне чоколаде неколико пута недељно је повезано са мањим ризиком од коронарне болести срца. др. Krittanavong, аутор студије, објашњава: „Чоколада садржи хранљиве материје које су здраве за срце као што су флавоноиди и полифеноли, који могу смањити упалу и повећати добар холестерол".
Заштита од дијабетеса и можданог удара
Друга мета-студија са преко 500.000 учесника открила је да умерена конзумација чоколаде може смањити ризик од дијабетеса и коронарне болести срца. Две порције чоколаде недељно довеле су до смањења ризика од дијабетеса за 25 одсто. Међутим, утврђено је да више од три порције недељно не пружа никакву додатну корист.
Пажљиво уживајте
Упркос свим овим обећавајућим резултатима, важно је да конзумирате тамну чоколаду умерено. 100 грама садржи око 530 калорија, што одговара четвртини ваших дневних енергетских потреба. Једна табла дневно може довести до нежељеног повећања телесне тежине. Али грицкање комадића тамне чоколаде с времена на време чини се не само дозвољеним за ваше здравље, већ чак и препоручљивим.