KAKO SPREČITI PORAST GLUKOZE nakon obroka? REDOSLED KONZUMIRANJA NAMIRNICA je presudan, a većina greši u jednom koraku
Biohemičarka objasnila ceo proces
Ako želite da izbegnete nagli skok šećera u krvi nakon obroka, namirnice treba da jedete određenim redosledom, a princip je objasnila biohemičarka i autorka knjige Džesi Inšusp.
Ova kolekcija obuće je sve što vam treba ovog proleća i leta!
- Nauka pokazuje da ako jedete obroke određenim redosledom, možete da smanjite porast glukoze nakon obroka za 75%. Dakle, ne morate da se ograničavate s hranom. Idealan redosled je sledeći: -Prvo povrće -Proteini i masti -Skrob i šećer Recimo da za ručak imate losos, spanać i integralni pirinač, uz krišku torte za desert. Prema teoriji, prvo treba da pojedete spanać, zatim losos, pa pirinač i tek onda desert, navela je Džesi.
Ako ste u restoranu, ona savetuje da pre nego što vam stigne obrok ne pojedete besplatni hleb koji dobijete.
- Onima koji pojedu hleb na prazan želudac skočiće glukoza u krvi. Kad završe s glavnim jelom, glukoza u krvi će da se snizi, a onda će da se osećaju gladno i žudeće za još nečim. To ne znači da morate potpuno da preskočite hleb, ali ako jedete ovim redom (povrće, proteini i masti, skrob i šećer) stabilizovaćete šećer u krvi - tvrdi Džesi, navodi Mind Body Green.