Ovako bi trebalo da se HRANE svi koji IMAJU KAMEN U ŽUČI! Ove namirnice su poželjne i veoma ZDRAVE!
Pre svega je neophodna konsultacija sa lekarom!
Pre primene ovih saveta posavetujte se sa svojim lekarom.
Velike količine prehrambenih vlakana
Uz neke jednostavne promene navika u ishrani, sa kamenom u žuči može se živeti i bez lekarske intervencije. Jelovnik bogat namirnicama koje sadrže značajne količine prehrambenih vlakana – sveže voće i povrće, kuvani sušeni pasulj i grašak, žitarice – namirnice siromašne mastima, preporučuju se kod kamena u žuči.
Međutim, preterana restrikcija unosa masti (ispod 10g dnevno), ili potpuno izbacivanje masti iz ishrane takođe može rezultirati nastankom kamena u žuči.
Umor i malaksalost su PRVI ZNACI! Evo kako ćeš znati da ti NEDOSTAJE VITAMIN D!
BILDUJE IMUNI SISTEM! Ovako pripremljena VODA, u POTPUNOSTI DETOKSIKUJE organizam, uklanja sve otrove!
Nekoliko koraka može vam pomoći da pazite na adekvatan unos masti:
- Pijte nemasno mleko (do 1 posto mlečne masti) i konzumirajte mlečne proizvode s niskim procentom mlečne masti.
- Crveno meso u jelovniku zamenite belim (piletina, ćuretina) i ribom.
- Kada pripremate meso, birajte kuvano pre nego prženo.
- Jaja konzumirajte veoma oprezno.
- Ishrana neka se uglavnom sastoji od sveže, sirove i neprerađene hrane.
- Uključite bogatstvo voća, povrća i sokova u ishranu.
- Izbegavajte rafinisan šećer i slatkiše, kao i kofein i čokoladu.
- Pijte čaj od kamilice.
- Izbegavajte pečurke i jela koja nadimaju.
- Izbegavajte nagle promene telesne mase.
Studije su pokazale da umereno konzumiranje maslinovog ulja (oko 2 kašike dnevno) može da smanji rizik od nastanka kamena u žuči. Sastojak maslinovog ulja pomaže smanjenju nivoa holesterola u krvi ili žučnoj bešici. Istraživanja su pokazala da je koncentracija kamena u žuči relativno mala kod ljudi koji žive u područjima gde je konzumiranje maslinovog ulja pojačano.
Praktičan savet: Svakog dana pre spavanja i nakon buđenja popijte kašiku maslinovog ulja.
Hrana koja se preporučuje
Hleb i žitarice
Žitarice, pekarski proizvodi od celovitih proizvoda, pahuljice s celovitim žitaricama, krekeri, integralni pirinač i testenina.
Povrće – sveže, smrznuto i konzervirano koliko god možete. Sokovi od povrća – posebno sok od svežeg (sirovog) kupusa.
Voće – sveže, smrznuto i konzervirano, koliko god možete. Voćni sokovi koliko god možete.
Mleko i mlečni proizvodi
Obrano mleko i mlečni proizvodi s niskim procentom masti (u umerenim količinama). Fermentisani mlečni proizvodi s dodatkom probiotičkih bakterija.
Meso
Krto meso, svinjetina, teletina, jagnjetina (bez kože), šunka, bela riba. Soja i proizvodi od soje, suvi grašak i pasulj pripremljen bez dodatnih masnoća.
Supe
Sos od umereno začinjenog mesa
Masnoće i međuobroci
Majonez i salatni dresinzi s niskim procentom masti.
Maslinovo ulje, ulja od raznih semenki.
Voćni sladoled, šerbet, džemovi, tvrdi bomboni, graham krekeri i nemasni deserti.
Ostalo
Semenke, psoebno semenke lana.
So, začini, začinsko bilje.
Kečap, ocat u umerenim količinama.
Sva pića koliko god možete.