Овако би требало да се ХРАНЕ сви који ИМАЈУ КАМЕН У ЖУЧИ! Ове намирнице су пожељне и веома ЗДРАВЕ!
Пре свега је неопходна консултација са лекаром!
Пре примене ових савета посаветујте се са својим лекаром.
Велике количине прехрамбених влакана
Уз неке једноставне промене навика у исхрани, са каменом у жучи може се живети и без лекарске интервенције. Јеловник богат намирницама које садрже значајне количине прехрамбених влакана – свеже воће и поврће, кувани сушени пасуљ и грашак, житарице – намирнице сиромашне мастима, препоручују се код камена у жучи.
Међутим, претерана рестрикција уноса масти (испод 10г дневно), или потпуно избацивање масти из исхране такође може резултирати настанком камена у жучи.

Умор и малаксалост су ПРВИ ЗНАЦИ! Ево како ћеш знати да ти НЕДОСТАЈЕ ВИТАМИН Д!

БИЛДУЈЕ ИМУНИ СИСТЕМ! Овако припремљена ВОДА, у ПОТПУНОСТИ ДЕТОКСИКУЈЕ организам, уклања све отрове!
Неколико корака може вам помоћи да пазите на адекватан унос масти:
- Пијте немасно млеко (до 1 посто млечне масти) и конзумирајте млечне производе с ниским процентом млечне масти.
- Црвено месо у јеловнику замените белим (пилетина, ћуретина) и рибом.
- Када припремате месо, бирајте кувано пре него пржено.
- Јаја конзумирајте веома опрезно.
- Исхрана нека се углавном састоји од свеже, сирове и непрерађене хране.
- Укључите богатство воћа, поврћа и сокова у исхрану.
- Избегавајте рафинисан шећер и слаткише, као и кофеин и чоколаду.
- Пијте чај од камилице.
- Избегавајте печурке и јела која надимају.
- Избегавајте нагле промене телесне масе.
Студије су показале да умерено конзумирање маслиновог уља (око 2 кашике дневно) може да смањи ризик од настанка камена у жучи. Састојак маслиновог уља помаже смањењу нивоа холестерола у крви или жучној бешици. Истраживања су показала да је концентрација камена у жучи релативно мала код људи који живе у подручјима где је конзумирање маслиновог уља појачано.
Практичан савет: Сваког дана пре спавања и након буђења попијте кашику маслиновог уља.
Храна која се препоручује
Хлеб и житарице
Житарице, пекарски производи од целовитих производа, пахуљице с целовитим житарицама, крекери, интегрални пиринач и тестенина.
Поврће – свеже, смрзнуто и конзервирано колико год можете. Сокови од поврћа – посебно сок од свежег (сировог) купуса.
Воће – свеже, смрзнуто и конзервирано, колико год можете. Воћни сокови колико год можете.
Млеко и млечни производи
Обрано млеко и млечни производи с ниским процентом масти (у умереним количинама). Ферментисани млечни производи с додатком пробиотичких бактерија.
Месо
Крто месо, свињетина, телетина, јагњетина (без коже), шунка, бела риба. Соја и производи од соје, суви грашак и пасуљ припремљен без додатних масноћа.
Супе
Сос од умерено зачињеног меса
Масноће и међуоброци
Мајонез и салатни дресинзи с ниским процентом масти.
Маслиново уље, уља од разних семенки.
Воћни сладолед, шербет, џемови, тврди бомбони, грахам крекери и немасни десерти.
Остало
Семенке, псоебно семенке лана.
Со, зачини, зачинско биље.
Кечап, оцат у умереним количинама.
Сва пића колико год можете.