JAČA ORGANIZAM, ČISTI KRV I PODIŽE IMUNITET - Nekoliko razloga zašto je dobro da ove jeseni jedete KESTENJE
Sada je sezona i prava je prilika, iskoristite je!
Sdolaskom jeseni, pečeno kesetenje zamiriše ulicama, podsećajući nas na topli dom i ukuse detinjstva. Osim što ga vežemo za lepe uspomene, kesten je dar od prirode koji je veoma zdrav i hranljiv. U ishrani se koristi pitomi. Iako je orašasti plod, kesten sadrži malo masti i uglavnom ga čine složeni ugljeni hidrati. To naravno nikamo ne znači da je manje zdrava hrana od, na primer, oraha ili lešnika.
KRALJICA JESENI, BOMBA ZA IMUNITET: Bolja od aspirina, glavobolja i neraspoloženje odlaze kao rukom odneti
PREKIDA KAŠALJ: Napravite DOMAĆI LEK od dva sastojka, svi ih imaju u KUHINJI, pomaže u toku NOĆI
Izvor vlakana
Samo 10 pečenih kestena obezbediće vam 17% dnevne doze vlakna koja su neophodna za zdravu probavu.Vlakna koja se nalaze u biljnoj hrani poput orašastih plodova utiču na snižavanje nivoa LDL (ili „lošeg“) holesterola i doprinose održavanju telesne težine.
Stabilan izvor energije
Pošto sadrži složene ugljene hidrate, naše telo ih polako vari, što mu obezbeđuje stavilan izvor energije. Hrana bogata vlaknima i složenim ugljenim hidratima ne remeti nivo šećera u krvi, tačnije smanjuje potencijalne skokove insulina.
Jača imuni sistem, krvne sudove i kosti
Osim složenih ugljenih hidrata, kesten sadrži vitamin C koji doprinosi jačanju imunološkog sistema, ali i krvnih sudova, formiranju hrskavice, mišića… Štiti ćelije od oksidativnog stresa i pomaže u apsorpciji i skladištenju gvožđa.
Kesten sadrži i bakar, koji ima važnu ulogu u očuvanju krvnih sudova, nerava, imunološkog sistema i kostiju. Deset pečenih kestena obezbeđuje 21% preporučene dnevne potrebe za ovim mineralom.