ЈАЧА ОРГАНИЗАМ, ЧИСТИ КРВ И ПОДИЖЕ ИМУНИТЕТ - Неколико разлога зашто је добро да ове јесени једете КЕСТЕЊЕ
Сада је сезона и права је прилика, искористите је!
Сдоласком јесени, печено кесетење замирише улицама, подсећајући нас на топли дом и укусе детињства. Осим што га вежемо за лепе успомене, кестен је дар од природе који је веома здрав и хранљив. У исхрани се користи питоми. Иако је орашасти плод, кестен садржи мало масти и углавном га чине сложени угљени хидрати. То наравно никамо не значи да је мање здрава храна од, на пример, ораха или лешника.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/12/03/profimedia-0315253229.jpg?itok=uakQfojJ)
КРАЉИЦА ЈЕСЕНИ, БОМБА ЗА ИМУНИТЕТ: Боља од аспирина, главобоља и нерасположење одлазе као руком однети
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/10/03/shutterstock_545475538.jpg?itok=WIH6Ke9j)
ПРЕКИДА КАШАЉ: Направите ДОМАЋИ ЛЕК од два састојка, сви их имају у КУХИЊИ, помаже у току НОЋИ
Извор влакана
Само 10 печених кестена обезбедиће вам 17% дневне дозе влакна која су неопходна за здраву пробаву.Влакна која се налазе у биљној храни попут орашастих плодова утичу на снижавање нивоа ЛДЛ (или „лошег“) холестерола и доприносе одржавању телесне тежине.
Стабилан извор енергије
Пошто садржи сложене угљене хидрате, наше тело их полако вари, што му обезбеђује ставилан извор енергије. Храна богата влакнима и сложеним угљеним хидратима не ремети ниво шећера у крви, тачније смањује потенцијалне скокове инсулина.
Јача имуни систем, крвне судове и кости
Осим сложених угљених хидрата, кестен садржи витамин Ц који доприноси јачању имунолошког система, али и крвних судова, формирању хрскавице, мишића… Штити ћелије од оксидативног стреса и помаже у апсорпцији и складиштењу гвожђа.
Кестен садржи и бакар, који има важну улогу у очувању крвних судова, нерава, имунолошког система и костију. Десет печених кестена обезбеђује 21% препоручене дневне потребе за овим минералом.