ZBOG OVOGA SE KVARI: Pored recepta u pripremi KISELOG KUPUSA obavezno obratite PAŽNJU na sortu
Kupite jednu glavicu za probu, a po ukusu ćete znati da li odgovara za pripremu zimnice!
Mnogi recepti za kiseo kupus obično počinju rečima - na toliko i toliko kupusa (ili vode) ide toliko soli... Međutim, kako bi kupus bio ukusan i kako se ne bi pokvario morate povesti računa o još nekoliko, veoma bitnih faktora.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/01/05/shutterstock_1728087010.jpg?itok=ZxoJ_NRN)
Za ČETIRI SATA ELIMINIŠE VIRUSE I BAKTERIJE: Evo šta se DEŠAVA u ORGANIZMU kada jedemo BELI LUK po satima
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/01/04/bogdanceca.jpg?itok=P7gdMqbN)
ODMAH GA OPOMENULA: Cecin dečko ima PROBLEM sa ALKOHOLOM, posle ovoga stiglo UPOZORENJE, isplivala poruka
Oni su se za ostavljanje kupusa za zimu počinjali na sledeći način - kupovinom najboljeg kupusa! Idealno bi bilo da prvo kupite jednu ili dve glavice i provjerite da li kupus ima slatkast ukus. Ako ima, to je pravi, a ako malo ljuti, bolje ga potrošite za salatu ili kuhanje, a za burence tražite neki drugi. Takođe, proverite da slučajno nema puževa golaća u glavici, jer ako je rod takav, kiseli kupus se neće održati.
Dobre su one sorte koje imaju tanje "žile", a poslovično su najbolji "futoški" i "srpski melez." Kad odaberete pravi kupus, očistite ga temeljno od spoljnih listova, a onda zarežite svaki korijen "na krst" i izvadite sredinu što više možete. U svaku izdubljenu glavicu sipajte po kašičicu soli, pa ih ređajte pažljivo jednu uz drugu.
Glavice ne smeju da se pritiskaju, ali ni da budu suviše labavo spakovane. Otvor u korenu, u kome je so, ostaje okrenut na gore. Dok redate glavice, sa strane uglavite i plastično crevo koje treba da ide od dna do vrha bureta. Služiće za pretakanje rasola.
Kad poređate glavice, postavite plastičnu rešetku ili čamove daščice i pritisnite kamenom i ostavite preko noći da kupus odstoji. Ako sutradan može da se doda još neka glavica, popunite bure još malo. Razmutite so u hladnoj vodi, tako da ukus bude neprijatno slan.
Prelite kupus, zatvorite i već sutradan proverite da li treba dodati još presolca. Čim se počne osjećati izmenjen miris, počinje pretakanje i ono se obavlja svaki dan. Crevom izvući pun lonac presolca sa dna bureta, pa ga preliti odozgo preko kupusa. Ponoviti proceduru nekoliko puta.
Kada kupus dostigne željeni nivo kiselosti, dodajte u bure vinobran, prema uputstvu na kesici a u skladu s količinom kupusa. Dok čekate da se ukiseli, možete spremiti manje bure ili neku veću teglu ribanca.