ЗБОГ ОВОГА СЕ КВАРИ: Поред рецепта у припреми КИСЕЛОГ КУПУСА обавезно обратите ПАЖЊУ на сорту
Купите једну главицу за пробу, а по укусу ћете знати да ли одговара за припрему зимнице!
Многи рецепти за кисео купус обично почињу речима - на толико и толико купуса (или воде) иде толико соли... Међутим, како би купус био укусан и како се не би покварио морате повести рачуна о још неколико, веома битних фактора.
За ЧЕТИРИ САТА ЕЛИМИНИШЕ ВИРУСЕ И БАКТЕРИЈЕ: Ево шта се ДЕШАВА у ОРГАНИЗМУ када једемо БЕЛИ ЛУК по сатима
ОДМАХ ГА ОПОМЕНУЛА: Цецин дечко има ПРОБЛЕМ са АЛКОХОЛОМ, после овога стигло УПОЗОРЕЊЕ, испливала порука
Они су се за остављање купуса за зиму почињали на следећи начин - куповином најбољег купуса! Идеално би било да прво купите једну или две главице и провјерите да ли купус има слаткаст укус. Ако има, то је прави, а ако мало љути, боље га потрошите за салату или кухање, а за буренце тражите неки други. Такође, проверите да случајно нема пужева голаћа у главици, јер ако је род такав, кисели купус се неће одржати.
Добре су оне сорте које имају тање "жиле", а пословично су најбољи "футошки" и "српски мелез." Кад одаберете прави купус, очистите га темељно од спољних листова, а онда зарежите сваки коријен "на крст" и извадите средину што више можете. У сваку издубљену главицу сипајте по кашичицу соли, па их ређајте пажљиво једну уз другу.
Главице не смеју да се притискају, али ни да буду сувише лабаво спаковане. Отвор у корену, у коме је со, остаје окренут на горе. Док редате главице, са стране углавите и пластично црево које треба да иде од дна до врха бурета. Служиће за претакање расола.
Кад поређате главице, поставите пластичну решетку или чамове дашчице и притисните каменом и оставите преко ноћи да купус одстоји. Ако сутрадан може да се дода још нека главица, попуните буре још мало. Размутите со у хладној води, тако да укус буде непријатно слан.
Прелите купус, затворите и већ сутрадан проверите да ли треба додати још пресолца. Чим се почне осјећати измењен мирис, почиње претакање и оно се обавља сваки дан. Цревом извући пун лонац пресолца са дна бурета, па га прелити одозго преко купуса. Поновити процедуру неколико пута.
Када купус достигне жељени ниво киселости, додајте у буре винобран, према упутству на кесици а у складу с количином купуса. Док чекате да се укисели, можете спремити мање буре или неку већу теглу рибанца.