OPREZ
ĐUMBIR za poboljšanje zdravlja smatra se ČUDESNOM BILJKOM - ali evo ko se nje TREBA KLONITI
Đumbir je godinama poznat kao „čudotvorna biljka“, ali da li je zaista „superhrana“? Ko treba da ga jede, a ko treba da se drži dalje od njega.
Đumbir sadrži mnoštvo oštrih, bio- i farmakološki aktivnih eteričnih ulja i supstanci, uključujući dobro poznati gingerol, koji je odgovoran za njegovu ljutu i začinjenu notu.
Za većinu ljudi, konzumiranje đumbira u normalnim količinama je bezbedno i može imati koristi za zdravlje na više načina - na primer, u smislu varenja i imunološke odbrane.
Zbog toga se čaj od đumbira često naziva sredstvom za jačanje zdravlja.
Ko treba da jede ili pije đumbir?
Vrlo je jednostavno, univerzalni kredo važi i ovde kao i za svu hranu: jedite i pijte samo ono što volite i pre svega ono što dobro podnosite, odnosno lako varite bez gastrointestinalnih problema.
U osnovi, princip (evolutivno) biološki najprirodnijeg oblika ishrane važi za nas ljude: jedite samo kada osećate pravu, fizičku glad i samo ono što zaista želite, ono što zaista volite i što možete dobro da tolerišete. Jedite dok ne budete zadovoljni i dok se ne osećate dobro. Jedina stvar koja je tako laka, tako dobra i tako zdrava je intuitivna ishrana.
Za koga je bolje da ga izbegava?
Odgovor je takođe lak: svako ko smatra da je đumbir previše začinjen, ne voli đumbir, a onda dobije krčanje u stomaku i smetnje u varenju, treba da izbegava začinjenu krtolu. Pored toga, generalno se preporučuje da ljudi sa određenim zdravstvenim „istorijama“ ili u posebnim situacijama izbegavaju đumbir. Ovo uključuje:
Problemi sa stomakom: Neki ljudi mogu biti osetljivi na đumbir i iskusiti probleme sa stomakom kao što su žgaravica ili iritacija stomaka - ili ako već pate od crevnih problema kao što su divertikule ili patološki propusna crevna barijera („curenje creva“). U svim ovim slučajevima potrošnju treba smanjiti ili potpuno zaustaviti.
Poremećaji zgrušavanja krvi: Đumbir može uticati na zgrušavanje krvi, tako da ljudi koji uzimaju lekove za razređivanje krvi ili koji imaju poremećaje zgrušavanja krvi treba da izbegavaju đumbir u velikim količinama ili da se konsultuju sa svojim lekarom.
Hirurgija: Pošto đumbir može uticati na zgrušavanje krvi, preporučuje se izbegavanje konzumiranja đumbira pre zakazane operacije kako bi se smanjio rizik od krvarenja.
Trudnoća: Dok se umerena konzumacija đumbira tokom trudnoće obično smatra bezbednom i može pomoći kod jutarnje mučnine, trudnice bi ipak trebalo da se konsultuju sa svojim lekarom pre konzumiranja velikih količina, jer u nekim slučajevima to može dovesti do prevremenog porođaja ili povećanog rizika od krvarenja.