Vrste povrća koje se jede kuvano i presno
Postoji velika razlika u pripremi!
Već je opštepoznata činjenica da je ishrana sa dosta svežeg povrća i voća ključna za zdravlje. Iako za većinu povrća važi pravilo da se što manje termički obrađuje, postoji nekoliko izuzetaka. Neke vrsta povrća zdravije je jesti presne, a druge tek pošto se termički obrade.
Paradajz, šargarepa i kupus se jedu kuvani.
Paradajz važi za jednu od omiljenih biljaka u ishrani. Za pigment likopen, koji mu daje karakterističnu crvenu boju, dokazano je da pruža zaštitu od određenih tipova raka, posebno na prostati i srčanih oboljenja.
Zanimljivo je da termička obrada povećava količinu likopena koje telo može da apsorbuje. Kao i svež, paradajz u konzervi ili blago termički obrađen u kuhinji daje telu dosta beta-karotena, vitamina Ce, antioksidanasa i vlakana.
Što se šargarepe tiče, istraživanja su pokazala da kuvanje povećava nivo beta-karotena u njima, koji telo kasnije pretvara u vitamin A.
Vitamin A je ključan za funkcionisanje mnogih telesnih sistema, od metabolizma gvožđa, regulisanja vida do zdravlja kože i jačanja imuniteta.
Kupus je omiljeni sastojak salata i zelenih priloga obroku. Mnogi ljudi bacaju spoljne listove, ali je to greška – puni su vitamina C, a imaju i narandžasti pigment beta-karoten i žuti karotenoid, lutein, koji se vezuje za ublažavanje makularne degeneracije.
Osim toga, središnji listovi imaju velike količine vitamina C i B, kalcijuma, folne kiseline i dosta vlakana.
Nutricionisti savetuju da će telo apsorbovati najviše korisnih materija ako se kupus termički obradi.
Brokoli, spanać, paprika i kelj se jedu presni.
Brokoli se često naziva superhranom. Osim što ima veliku količinu minerala, vitamina i vlakana, brokoli sadrže sulforafan, za koji je takođe dokazano da ubija ćelije pre nego što postanu kancerogene i ne dozvoljava njihovu dalju deobu.
Treba ga jesti presnog, jer toplota oštećuje enzim tioglukozidazu, koji je ključan u formiranju sulforafana. Kuvanje brokolija takođe uništava vitamine.
Spanać je bogat kalijumom, koji reguliše pritisak i endokrini sistem, a bukvalno je prepun vitaminima A i C. Osim ovih sastojaka, spanać ima dosta kalcijuma, magnezijuma i mangana.
Svi ovi sastojci doprinose opštem zdravlju tela i svi trpe veliku štetu prilikom kuvanja i termičkog obrađivanja.
U jednoj paprici, kao bogat izvor vitamina C (u jednoj paprici ga ima dva puta više nego u pomorandži), paprike ne treba termički obrađivati.
Vitamin C je izuzetno nestabilan na visokim temperaturama, pa se kuvanjem uništavaju velike količine vitamina i antioksidanasa.
Kelj je izuzetno bogat vitaminima A i C i folnom kiselinom, kelj pomaže jačanju imuniteta, regulisanju krvnog pritiska, dobroj krvnoj slici i pospešivanju kognitivnih funkcija.
Kuvanjem u vodi može da se uništi i do polovine količine vitamina. Pošto je kelj prilično teško jesti presan, nutricionisti savetuju da se kuva na pari.