Kolač PANETONE košta i do DVE HILJADE U radnjama - Evo kako da napravite savršenu italijansku poslasticu kod kuće
Idealan je za svaku prazničnu trpezu.
Popularni italijanski, slatki hleb, panetone, koji u radnjama košta i do 2 000 dinarara, možete napraviti i sami kod kuće i još možete da birate koje ćete sastojke staviti da obogatite ukus, da li čokoladne mrvice, sušeno ili kandirano voće i tako dalje.
Evo jednog zanimljivog recepta.
Sastojci:
- 80 ml mleka
- 140 g šećera
- ½ vrećice Instant kvasca
- 450 g pšeničnog glatkog brašna
- 4 jaja
- 170 g maslaca
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 3 žumanjka
- 1 vanilin šećer
- 1 limun šećer
- 100 g suvog grožđa
- 80 g kandiranog limuna i pomorandže
U toplo mleko dodajte kašičicu šećera i otopite instant kvasac. Dodajte 100 g brašna i zamesite testo. Pustite da se diže na toplom mestu dok se volumen ne udvostruči (oko 60 minuta).
Dodajte još oko 180 g brašna, 2 cela jaja i zamesite testo.
Dodajte 60 g maslaca sobne temperature i zamesite testo. Smesu zamotajte prozirnom folijom i pustite da se diže najmanje 2 sata na 30 °C (da se volumen udvostruči).
Kada se testo diglo dodajte preostalo brašno pomešano sa praškom za pecivo i soli, još 2 jaja i žumance te preostali maslac. Zamesite testo, dodajte još preostali šećer, vanilin šećer i limun šećer. Na kraju umešajte suvo grožđe i kandirani limun i pomorandžu.
Testo prekrijte prozirnom folijom i pustite da se diže najmanje 2 sata (da udvostruči volumen).
Kalup za panetone (20 cm) premažite maslacem, a po obodu stavite papir za pečenje (9-10 cm visine).
Dignuto testo premestite (pomoću špatule, jer je testo mekano). Formirajte kuglu i stavite u pripremljeni kalup. Ostavite dizati oko 2 sata da se volumen udvostruči.
Kad je testo doseglo rub stavite peći u pećnicu zagrejanu na 200 °C i pecite tako 10 minuta. Zatim temperaturu smanjite na 180 °C i pecite tako još 15 minuta.
U međuvremenu pokrijte papirom za pečenje da ne izgori s gornje strane. Temperaturu smanjite na 170 °C i pecite još oko 20-25 minuta. Štapićem proverite je li pečen.