Колач ПАНЕТОНЕ кошта и до ДВЕ ХИЉАДЕ У радњама - Ево како да направите савршену италијанску посластицу код куће
Идеалан је за сваку празничну трпезу.
Популарни италијански, слатки хлеб, панетоне, који у радњама кошта и до 2 000 динарара, можете направити и сами код куће и још можете да бирате које ћете састојке ставити да обогатите укус, да ли чоколадне мрвице, сушено или кандирано воће и тако даље.
Ево једног занимљивог рецепта.
Састојци:
- 80 мл млека
- 140 г шећера
- ½ врећице Инстант квасца
- 450 г пшеничног глатког брашна
- 4 јаја
- 170 г маслаца
- 1 жличица прашка за пециво
- 1 кашичица соли
- 3 жумањка
- 1 ванилин шећер
- 1 лимун шећер
- 100 г сувог грожђа
- 80 г кандираног лимуна и поморанџе
У топло млеко додајте кашичицу шећера и отопите инстант квасац. Додајте 100 г брашна и замесите тесто. Пустите да се диже на топлом месту док се волумен не удвостручи (око 60 минута).
Додајте још око 180 г брашна, 2 цела јаја и замесите тесто.
Додајте 60 г маслаца собне температуре и замесите тесто. Смесу замотајте прозирном фолијом и пустите да се диже најмање 2 сата на 30 °Ц (да се волумен удвостручи).
Када се тесто дигло додајте преостало брашно помешано са прашком за пециво и соли, још 2 јаја и жуманце те преостали маслац. Замесите тесто, додајте још преостали шећер, ванилин шећер и лимун шећер. На крају умешајте суво грожђе и кандирани лимун и поморанџу.
Тесто прекријте прозирном фолијом и пустите да се диже најмање 2 сата (да удвостручи волумен).
Калуп за панетоне (20 цм) премажите маслацем, а по ободу ставите папир за печење (9-10 цм висине).
Дигнуто тесто преместите (помоћу шпатуле, јер је тесто мекано). Формирајте куглу и ставите у припремљени калуп. Оставите дизати око 2 сата да се волумен удвостручи.
Кад је тесто досегло руб ставите пећи у пећницу загрејану на 200 °Ц и пеците тако 10 минута. Затим температуру смањите на 180 °Ц и пеците тако још 15 минута.
У међувремену покријте папиром за печење да не изгори с горње стране. Температуру смањите на 170 °Ц и пеците још око 20-25 минута. Штапићем проверите је ли печен.