Рецепт за АМБАСАДОР ТОРТУ - Посластица идеална за предстојеће празнике, за праве сладокусце
Уколико сте љубитељ традиционалних торти, ово је одличан избор за вас.
Представљамо вам рецепт за старинску торту "амбасадор". Ево шта вам је потребно од састојака и како се прави.
Идеална посластица за предстојеће празнике, раскошна и веома укусна.
Прва кора:
- 6 јаја
- 6 равних кашика презли
- 100 г млевених ољуштених лешника
- кашичица прашка за пециво
- 75 г истопљене чоколаде
- 6 кашика шећера
Друга кора:
- 6 беланаца
- 6 кашика шећера
- 6 равних кашика презли
- кашичица прашка за пециво
- 80 г млевених, бланшираних бадема
Фил:
- 13 жуманаца
- 200 г шећера
- сок једног лимуна
- 150 мл млека
- 3 ванилин шећера
- 1 кесица прашка за пудинг укус ваниле
- 100 г беле чоколаде
- 250 г маргарина или путера
И кора:
Умутити пенасто јаја. Додати шећер и мутити даље око десетак минута док маса не "побели". Сипати отопљену чоколаду, додати лешнике, презле и прашак за пециво, све сјединити и пећи у плеху обложеним пек папиром пречника 32 цм око 30 до 35 минута на средњој шини. Печено охладити 5 минута и ослободити пек папира. Изручити на тацну.
II кора: Умутити пенасто беланца са мало соли (на врх ножа). Додати шећер и мутити даље док снег не постане чврст. Додати презле, бадеме и прашак за пециво.
Све сјединити и пећи у плеху обложеним пек папиром пречника 32 цм око 30 до 35 минута на средњој шини.
Печено охладити 5 минута и ослободити пек папира. Изручити на тацну.
Филовати коре следећим филом:
На пари скувати крем од жуманаца, млека, ванил- шећера , 100 г шећера, беле чоколаде и прашка за пудинг. На крају додати лимунов сок. Склонити са паре и охладити. Пенасто умутити маргарин или путер ( ко како воли ) са 100 г шећера. Додавати у умућен маргарин кашику по кашику крема и даље мутити миксером док се не утроши крем.
На крају украсити са два шлага у праху умућеним у 200 мл киселе воде према упутству и ренданом чоколадом. Оставити преко ноћи у фриждеру.