KONTROLA PORCIJA: Dijetetičarka daje 7 trikova koji će ti drastično olakšati mršavljenje!
Možeš ti to da izdržiš!
Kada želite da smršate, jedna od stvari na koju morate da obratite pažnju jeste kontrola porcija. Čak i ako mršavljenje nije vaš cilj, poštovanje razumnih veličina porcija pomaže da obroci budu balansirani i hranljivi.
NAUČNICI DOKAZALI: Crveno vino nije samo dobro za krvotok - pomaže i protiv ovih bolesti
Dijetetičarka Karolin Kaufman ima nekoliko saveta kako ćete uspeti da se iskontrolišete:
1. Neka vaš tanjir bude podeljen na sledeći način: 50/25/25.
Najbolji način da odoka odredite zdrave porcije? Napunite tanjir ili činiju sa 50 odsto povrća ili salate, 25 odsto nemasnih proteina i 25 odsto povrća sa skrobom ili ugljenim hidratima. Ovo vam pomaže da otprilike automatski kontrolišete porcije. ,,Ako je četvrtina tanjira namenjena proteinima, teško da će u taj ćošak stati 350 grama pečenice’’, šali se Baumrind. Ovaj pristup vam takođe pomaže da stavite puno povrća, koje ima malo kalorija i masti.
Ova dijeta je HIT, a traje samo JEDAN dan!
2. Jedite iz manjih tanjira.
,,Koristite tanjire za salatu i činije za cerealije umesto standardnih tanjira i velikih šolja za supu’’, predlaže Kaufman. Zašto? Stvar je u suštini u tome da na taj način zavarate um da jedete više nego što zaista jedete. Bez obzira da li jedemo u restoranu ili kuvamo kod kuće, svi želimo da nam tanjiri budu puni, primećuje Baumrind. ,,Prvo jedemo očima i nosem.’’ Tanjir za salatu napunjen do vrha izgleda i deluje bogatije nego ta ista količina na velikom standardnom tanjiru – što vas priprema da očekujete da budete siti kad ga počistite.
VITILIGO - Pojava BELIČASTIH PEČATA bez pigmenta na koži!
3. Odvojite sa strane višak hrane pre obroka.
Ako pripremate večeru i nameravate da nešto ostavite za ručak ili sledeće veče, izdvojite taj višak pre nego što počnete da jedete, kaže Baumrind. Na taj način možete da odredite pravu veličinu porcija pre obroka. Mnogo je teže zaustaviti se kad je u tanjiru ostalo još ukusne, domaće hrane.
4. Jedite pola porcije u restoranu.
Bilo da ste sami ili u društvu. ,,Na većini mesta, jedna porcija je dovoljna za dve osobe’’, ističe Baumrind. ,,Zamolite konobara da vam spakuje pola pre nego što vas posluže’’, predlaže ona. ,,Ili podelite glavno jelo sa osobom sa kojom ste.’’
NIJE ŠALA Šolja kafe + krigla piva = 90 GODINA ŽIVOTA
5. Prestanite da jedete direktno iz ambalaže.
,,Odredite određenu količinu hrane kao jednu porciju (koristite veličinu posluženja na pakovanju kao uputstvo) i uzmite repete u istoj količini ako želite još’’, kaže Kaufman. Kada užinate u pokretu, spakujte hranu u plastične kesice sa zatvaračem, kaže Baumrind. ,,Dobro je uzimati hranu kod koje je veličina posluženja jednaka veličini porcije, kao što su pakovanja jogurta za jednu osobu’’, dodaje ona.
6. Istražite švedski sto pre nego što se poslužite.
Lako je zaboraviti sve što ste naučili o zdravim veličinama porcije i unosu hrane želucem a ne očima kad imate bezbroj opcija i smatrate da treba da iskoristite to što ste platili. Kaufman predlaže da napravite krug i istražite sve opcije koje nudi švedski sto pre nego što počnete da jedete. Tako možete da odlučite šta zaista želite da stavite na tanjir i odredite odgovarajuću veličinu porcije. Ako vidite da ste još gladni, držite se predloženih razmera (videti br. 1) kada se ponovo poslužujete.
7. Razdvojite vreme za obrok i vreme za TV.
Unos hrane kada vam nešto odvlači pažnju skoro uvek dovodi do prejedanja – ako ne obratite pažnju na ono što jedete, teško je odrediti kada ste siti. Da biste vodili više računa, izbegavajte unos hrane ispred ekrana, kaže Kaufman. To se odnosi i na TV i na laptop. Baumrind ide i korak dalje: ,,Isključite telefon, ostavite ga sa strane i sedite mirno, uživajući u društvu (drugih) i hrani.’’