КОНТРОЛА ПОРЦИЈА: Дијететичарка даје 7 трикова који ће ти драстично олакшати мршављење!
Можеш ти то да издржиш!
Када желите да смршате, једна од ствари на коју морате да обратите пажњу јесте контрола порција. Чак и ако мршављење није ваш циљ, поштовање разумних величина порција помаже да оброци буду балансирани и хранљиви.
НАУЧНИЦИ ДОКАЗАЛИ: Црвено вино није само добро за крвоток - помаже и против ових болести
Дијететичарка Каролин Кауфман има неколико савета како ћете успети да се исконтролишете:
1. Нека ваш тањир буде подељен на следећи начин: 50/25/25.
Најбољи начин да одока одредите здраве порције? Напуните тањир или чинију са 50 одсто поврћа или салате, 25 одсто немасних протеина и 25 одсто поврћа са скробом или угљеним хидратима. Ово вам помаже да отприлике аутоматски контролишете порције. ,,Ако је четвртина тањира намењена протеинима, тешко да ће у тај ћошак стати 350 грама печенице’’, шали се Баумринд. Овај приступ вам такође помаже да ставите пуно поврћа, које има мало калорија и масти.
Ова дијета је ХИТ, а траје само ЈЕДАН дан!
2. Једите из мањих тањира.
,,Користите тањире за салату и чиније за цереалије уместо стандардних тањира и великих шоља за супу’’, предлаже Кауфман. Зашто? Ствар је у суштини у томе да на тај начин заварате ум да једете више него што заиста једете. Без обзира да ли једемо у ресторану или кувамо код куће, сви желимо да нам тањири буду пуни, примећује Баумринд. ,,Прво једемо очима и носем.’’ Тањир за салату напуњен до врха изгледа и делује богатије него та иста количина на великом стандардном тањиру – што вас припрема да очекујете да будете сити кад га почистите.
ВИТИЛИГО - Појава БЕЛИЧАСТИХ ПЕЧАТА без пигмента на кожи!
3. Одвојите са стране вишак хране пре оброка.
Ако припремате вечеру и намеравате да нешто оставите за ручак или следеће вече, издвојите тај вишак пре него што почнете да једете, каже Баумринд. На тај начин можете да одредите праву величину порција пре оброка. Много је теже зауставити се кад је у тањиру остало још укусне, домаће хране.
4. Једите пола порције у ресторану.
Било да сте сами или у друштву. ,,На већини места, једна порција је довољна за две особе’’, истиче Баумринд. ,,Замолите конобара да вам спакује пола пре него што вас послуже’’, предлаже она. ,,Или поделите главно јело са особом са којом сте.’’
НИЈЕ ШАЛА Шоља кафе кригла пива = 90 ГОДИНА ЖИВОТА
5. Престаните да једете директно из амбалаже.
,,Одредите одређену количину хране као једну порцију (користите величину послужења на паковању као упутство) и узмите репете у истој количини ако желите још’’, каже Кауфман. Када ужинате у покрету, спакујте храну у пластичне кесице са затварачем, каже Баумринд. ,,Добро је узимати храну код које је величина послужења једнака величини порције, као што су паковања јогурта за једну особу’’, додаје она.
6. Истражите шведски сто пре него што се послужите.
Лако је заборавити све што сте научили о здравим величинама порције и уносу хране желуцем а не очима кад имате безброј опција и сматрате да треба да искористите то што сте платили. Кауфман предлаже да направите круг и истражите све опције које нуди шведски сто пре него што почнете да једете. Тако можете да одлучите шта заиста желите да ставите на тањир и одредите одговарајућу величину порције. Ако видите да сте још гладни, држите се предложених размера (видети бр. 1) када се поново послужујете.
7. Раздвојите време за оброк и време за ТВ.
Унос хране када вам нешто одвлачи пажњу скоро увек доводи до преједања – ако не обратите пажњу на оно што једете, тешко је одредити када сте сити. Да бисте водили више рачуна, избегавајте унос хране испред екрана, каже Кауфман. То се односи и на ТВ и на лаптоп. Баумринд иде и корак даље: ,,Искључите телефон, оставите га са стране и седите мирно, уживајући у друштву (других) и храни.’’