VITAMINSKA BOMBA: Ovako PRIPREMLJENA KOPRIVA najzdravija je za organizam, potrebno je još par sastojaka
Daje energiju i podiže imunitet.
Čorba od koprive je definitvivno jelo koje treba konzumirati što češće budući da sadrži velike količine fosfora, mangana, kalijuma, magnezijuma, azota i kalcijuma, bogata je gvožđem i vitaminom C.
Ukoliko nemate običaj da pijete čaj od koprive, napravite savršenu ukusnu i veoma hranljivu čorbu od koprive, a za to će vam biti potrebno još nekoliko namirnica.
Recept za čorbu od zelja i koprive
Sastojci:
- 2 veze želja
- 300 g mladih listova koprive
- šaka pirinča
- veza peršuna
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- ulje
- 2 čena belog luka
- 1,5 kašičica soli
- po želji pavlaka
- 1 kašičica mlevene paprike
Priprema:
Očistite zelje i koprivu i stavite da se kuvaju na srednjoj vatri. Iseckajte na sitno crni luk, zagrejte ulje u većoj šerpi i dodajte luk, pa dinstajte na blagoj vatri. Izrendajte šargarepu, pa dodajte u luk. Dodajte mlevenu papriku, promešajte, pa sklonite sa vatre.
Skuvanu koprivu i zelje procedite, ostavite malo da s eohladi, pa iseckajte na sitno. U luk sipajte zelje i koprivu i zajedno sve dinstajte par minuta na blagoj vatri, pa posolite i promešajte. Dolijte pirinač i prelijte vodom.
Kuvajte oko 20 minuta dok pirinač ne bude skuvan, pa dodajte iseckani beli luk i iscekan peršun.
Ostavite da se kuva još par minuta. Poslužite po želji uz kašiku pavlake.
"BORIM SE SA KILOGRAMIMA celog svog života, a onda sam dobila poziv da budem deveruša POD USLOVOM DA SE UGOJIM!" Odbila je, a onda je usledio preokret
TEŽAK OPORAVAK, TRAJAĆE MESECIMA: Miljana Kulić nakon OPERACIJE smanjenja želuca ponovo ZAVRŠILA u BOLNICI
Čaj od koprive:
Potapanje suvih listića u vrelu vodu i pijenje čaja od koprive je praksa koja datira hiljadama godina unazad. Veruje se da potiče iz Kine, gde se ovaj čaj koristio u medicini. Danas ljudi piju čaj iz mnogo razloga, uključujući ukus, stimulativna ili umirujuća svojstva i zdravstvene prednosti.
Čaj od koprive može pomoći u izbacivanju štetnih bakterija iz urinarnog trakta, a istorijski se koristio za lečenje bolova u mišićima, posebno povezanih sa artritisom.
Sastojci:
2 kašičice listova koprive
250 ml vode
Priprema: Sveži ili osušeni list koprive prelijte šoljom vrele vode, ostavite da odstoji poklopljeno deset minuta, pa procedite.
Primena: Pijte tri šolje dnevno kod reumatskih bolova, umora, anemije i smanjenog apetita.
Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što probate bilo koju novu biljku ili dodatak. Neke biljke i suplementi mogu biti štetni za ljude sa određenim zdravstvenim stanjima.
Pesto od koprive:
Pored čaja, koprivu možete koristiti kao sos za testeninu koji se odlično slaže sa ribljim i mesnim jelima, ali i kao namaz za bruskete.
Sastojci:
250 g listova koprive
50 g listova bosiljka
1 čen belog luka
80 g rendanog parmezana
80 g pinjola
maslinovo ulje
prstohvat soli
Uputstvo: Operite i blanširajte listove koprive. U blender stavite oceđenu koprivu, bosiljak, beli luk, pinjole, rendani parmezan i prstohvat soli. Mešajte nekoliko sekundi, pa postepeno dodajte maslinovo ulje uz mešanje da se svi sastojci dobro sjedine.