ВИТАМИНСКА БОМБА: Овако ПРИПРЕМЉЕНА КОПРИВА најздравија је за организам, потребно је још пар састојака
Даје енергију и подиже имунитет.
Чорба од коприве је дефинитвивно јело које треба конзумирати што чешће будући да садржи велике количине фосфора, мангана, калијума, магнезијума, азота и калцијума, богата је гвожђем и витамином Ц.
Уколико немате обичај да пијете чај од коприве, направите савршену укусну и веома хранљиву чорбу од коприве, а за то ће вам бити потребно још неколико намирница.
Рецепт за чорбу од зеља и коприве
Састојци:
- 2 везе жеља
- 300 г младих листова коприве
- шака пиринча
- веза першуна
- 1 главица црног лука
- 1 шаргарепа
- уље
- 2 чена белог лука
- 1,5 кашичица соли
- по жељи павлака
- 1 кашичица млевене паприке
Припрема:
Очистите зеље и коприву и ставите да се кувају на средњој ватри. Исецкајте на ситно црни лук, загрејте уље у већој шерпи и додајте лук, па динстајте на благој ватри. Изрендајте шаргарепу, па додајте у лук. Додајте млевену паприку, промешајте, па склоните са ватре.
Скувану коприву и зеље процедите, оставите мало да с еохлади, па исецкајте на ситно. У лук сипајте зеље и коприву и заједно све динстајте пар минута на благој ватри, па посолите и промешајте. Долијте пиринач и прелијте водом.
Кувајте око 20 минута док пиринач не буде скуван, па додајте исецкани бели лук и исцекан першун.
Оставите да се кува још пар минута. Послужите по жељи уз кашику павлаке.
"БОРИМ СЕ СА КИЛОГРАМИМА целог свог живота, а онда сам добила позив да будем деверуша ПОД УСЛОВОМ ДА СЕ УГОЈИМ!" Одбила је, а онда је уследио преокрет
ТЕЖАК ОПОРАВАК, ТРАЈАЋЕ МЕСЕЦИМА: Миљана Кулић након ОПЕРАЦИЈЕ смањења желуца поново ЗАВРШИЛА у БОЛНИЦИ
Чај од коприве:
Потапање сувих листића у врелу воду и пијење чаја од коприве је пракса која датира хиљадама година уназад. Верује се да потиче из Кине, где се овај чај користио у медицини. Данас људи пију чај из много разлога, укључујући укус, стимулативна или умирујућа својства и здравствене предности.
Чај од коприве може помоћи у избацивању штетних бактерија из уринарног тракта, а историјски се користио за лечење болова у мишићима, посебно повезаних са артритисом.
Састојци:
2 кашичице листова коприве
250 мл воде
Припрема: Свежи или осушени лист коприве прелијте шољом вреле воде, оставите да одстоји поклопљено десет минута, па процедите.
Примена: Пијте три шоље дневно код реуматских болова, умора, анемије и смањеног апетита.
Обавезно разговарајте са својим лекаром пре него што пробате било коју нову биљку или додатак. Неке биљке и суплементи могу бити штетни за људе са одређеним здравственим стањима.
Песто од коприве:
Поред чаја, коприву можете користити као сос за тестенину који се одлично слаже са рибљим и месним јелима, али и као намаз за брускете.
Састојци:
250 г листова коприве
50 г листова босиљка
1 чен белог лука
80 г ренданог пармезана
80 г пињола
маслиново уље
прстохват соли
Упутство: Оперите и бланширајте листове коприве. У блендер ставите оцеђену коприву, босиљак, бели лук, пињоле, рендани пармезан и прстохват соли. Мешајте неколико секунди, па постепено додајте маслиново уље уз мешање да се сви састојци добро сједине.