Jedini ALKOHOL koji ima više PREDNOSTI nego mana, ako se poštuju PREPORUKE - Dodajte OVO i spustiće HOLESTEROL istog trenutka!
Kuvano vino, tradicionalno piće tokom božićnih praznika, može imati pozitivan uticaj na zdravlje, tvrde lekari. Umereno konzumiranje crnog vina može povoljno uticati na nivo holesterola, povećavajući HDL ("dobar") i smanjujući LDL ("loš") holesterol. Polifenoli, poput resveratrola, prisutni u crvenom vinu, zajedno sa začinima kao što su cimet, karanfilić i zvezdasti anis, mogu doprineti zdravlju srca i krvnih sudova. Međutim, važno je naglasiti da je uticaj ovih začina na krvni pritisak skroman, te se umerenost u konzumaciji alkohola preporučuje.
Kuvano vino je verovatno jedno od najpopularnijih pića tokom Božića i božićnih praznika, a lekari tvrde da možemo imati određene zdravstvene koristi od njga, te da slobodno popijete koju čašu.
Čim osetite miris kuvanog vina, znate da je vreme Božića i da je ovo kultno božićno piće neizostavno za mnoge tokom prazničnog perioda. Ali da li ste znali da može biti dobro i za vaše zdravlje? Dr Debora Li tvrdi da umereno konzumiranje može biti "dobro za vaše kardiovaskularno zdravlje" i da drugi sastojci mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska.
Marijina BEBA izazvala BEZBROJ PITANJA - Embriolog otkriva da li je SUROGACIJA DOZVOLJENA u Srbiji, PLAĆA li se SUROGAT MAJKAMA i da li je to ETIČKI OPRAVDANO
Žene, SALO NA ZADNJICI može vam PRODUŽITI ŽIVOT! Doktor otkriva da VELIKA POZADINA štiti od mnogih BOLESTI - evo kako!
Doktorka Debora je primetila: - Pokazano je da pijenje crnog vina podiže HDL holesterol ("dobar" holesterol) i snižava LDL holesterol ("loš" holesterol). To su povoljne promene u lipidnom profilu.
Ova ideja je podržana daljim istraživanjem objavljenim u "European Journal of Clinical Nutrition". Studija je analizirala 69 muškaraca i žena starosti između 38 i 74 godine dobrog zdravlja, a kada su pili vino, videli su povećanje dobrog holesterola od 11 do 16 odsto.
Crveno vino sadrži polifenolna jedinjenja kao što je resveratrol, a dr Sani Patel je dalje objasnio da drugi sastojci koji se nalaze u kuvanom vinu mogu dodatno uticati na nivo krvnog pritiska.
- Začini koji se obično koriste u kuvanom vinu, kao što su cimet, karanfilić i zvezdasti anis, mogu da ponude određene zdravstvene prednosti, uključujući potencijalne efekte na krvni pritisak.
Dr Suni je objasnio da karanfilić ima antiinflamatorna svojstva koja mogu "indirektno doprineti" zdravlju srca i krvnih sudova.
Cimet takođe može pomoći u snižavanju krvnog pritiska "poboljšanjem funkcije krvnih sudova i smanjenjem upale". Međutim, prema rečima doktora, važno je zapamtiti da je uticaj ovih začina na krvni pritisak "generalno skroman" i "treba ga smatrati delom sveukupnog zdravog načina života", i apelovao je da je "umerenost ključna".
Dr Li je dalje savetovao da je pripremanje prazničnog pića kod kuće dobar način da vodite računa o konzumiranju alkohola i šećera.
- Začinite kuvano vino sveže ceđenim sokom od pomorandže, a zatim dodajte limunovu koricu, cimet, karanfilić, đumbir i zvezdasti anis. Ako želite da zasladite, dodajte med ili steviju – prirodni biljni zaslađivač.
Prema NHS, da bi se zdravstveni rizici od alkohola zadržali na niskom nivou:
- Muškarcima i ženama se savetuje da ne piju više od 14 jedinica nedeljno na redovnoj osnovi.
- Proširite svoje piće na 3 ili više dana ako redovno pijete čak 14 jedinica nedeljno.
- 14 jedinica je ekvivalentno 6 pinti piva prosečne jačine ili 10 malih čaša vina manje jačine