Једини АЛКОХОЛ који има више ПРЕДНОСТИ него мана, ако се поштују ПРЕПОРУКЕ - Додајте ОВО и спустиће ХОЛЕСТЕРОЛ истог тренутка!
Кувано вино, традиционално пиће током божићних празника, може имати позитиван утицај на здравље, тврде лекари. Умерено конзумирање црног вина може повољно утицати на ниво холестерола, повећавајући ХДЛ ("добар") и смањујући ЛДЛ ("лош") холестерол. Полифеноли, попут ресвератрола, присутни у црвеном вину, заједно са зачинима као што су цимет, каранфилић и звездасти анис, могу допринети здрављу срца и крвних судова. Међутим, важно је нагласити да је утицај ових зачина на крвни притисак скроман, те се умереност у конзумацији алкохола препоручује.
Кувано вино је вероватно једно од најпопуларнијих пића током Божића и божићних празника, а лекари тврде да можемо имати одређене здравствене користи од њга, те да слободно попијете коју чашу.
Чим осетите мирис куваног вина, знате да је време Божића и да је ово култно божићно пиће неизоставно за многе током празничног периода. Али да ли сте знали да може бити добро и за ваше здравље? Др Дебора Ли тврди да умерено конзумирање може бити "добро за ваше кардиоваскуларно здравље" и да други састојци могу помоћи у снижавању крвног притиска.
Маријина БЕБА изазвала БЕЗБРОЈ ПИТАЊА - Ембриолог открива да ли је СУРОГАЦИЈА ДОЗВОЉЕНА у Србији, ПЛАЋА ли се СУРОГАТ МАЈКАМА и да ли је то ЕТИЧКИ ОПРАВДАНО
Жене, САЛО НА ЗАДЊИЦИ може вам ПРОДУЖИТИ ЖИВОТ! Доктор открива да ВЕЛИКА ПОЗАДИНА штити од многих БОЛЕСТИ - ево како!
Докторка Дебора је приметила: - Показано је да пијење црног вина подиже ХДЛ холестерол ("добар" холестерол) и снижава ЛДЛ холестерол ("лош" холестерол). То су повољне промене у липидном профилу.
Ова идеја је подржана даљим истраживањем објављеним у "Еуропеан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион". Студија је анализирала 69 мушкараца и жена старости између 38 и 74 године доброг здравља, а када су пили вино, видели су повећање доброг холестерола од 11 до 16 одсто.
Црвено вино садржи полифенолна једињења као што је ресвератрол, а др Сани Пател је даље објаснио да други састојци који се налазе у куваном вину могу додатно утицати на ниво крвног притиска.
- Зачини који се обично користе у куваном вину, као што су цимет, каранфилић и звездасти анис, могу да понуде одређене здравствене предности, укључујући потенцијалне ефекте на крвни притисак.
Др Суни је објаснио да каранфилић има антиинфламаторна својства која могу "индиректно допринети" здрављу срца и крвних судова.
Цимет такође може помоћи у снижавању крвног притиска "побољшањем функције крвних судова и смањењем упале". Међутим, према речима доктора, важно је запамтити да је утицај ових зачина на крвни притисак "генерално скроман" и "треба га сматрати делом свеукупног здравог начина живота", и апеловао је да је "умереност кључна".
Др Ли је даље саветовао да је припремање празничног пића код куће добар начин да водите рачуна о конзумирању алкохола и шећера.
- Зачините кувано вино свеже цеђеним соком од поморанџе, а затим додајте лимунову корицу, цимет, каранфилић, ђумбир и звездасти анис. Ако желите да засладите, додајте мед или стевију – природни биљни заслађивач.
Према НХС, да би се здравствени ризици од алкохола задржали на ниском нивоу:
- Мушкарцима и женама се саветује да не пију више од 14 јединица недељно на редовној основи.
- Проширите своје пиће на 3 или више дана ако редовно пијете чак 14 јединица недељно.
- 14 јединица је еквивалентно 6 пинти пива просечне јачине или 10 малих чаша вина мање јачине