STROGO ZABRANJENE
Ljudi koji imaju ova TRI ZDRAVSTVENA PROBLEMA nikako NE smeju da jedu SARDINE - Samo pogoršavaju stanje
Zbog sastojaka u ovoj ribi nije preporučljivo da se koristi u ishrani u ovom slučaju.
Sardine su bogate omega-3 masnim kiselinama koje su ključne za smanjenje upale u telu, poboljšanje zdravlja i funkcije mozga, kao i smanjenje rizika od hroničnih bolesti. Takođe, igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja i smanjuju depresiju i anksioznosti. Međutim, za tri grupe bolesnika, sardine su strogo zabranjene.
Visok krvni pritisak
Sardine, i sveže i konzervisane, sadrže značajne količine natrijuma. Ovo ih čini manje pogodnim za osobe koje pate od visokog krvnog pritiska jer unos natrijuma može dovesti do zadržavanja vode i povećanja količine krvi u telu. Osobe sa ovim zdravstvenim problemom trebalo bi da ograniče unos natrijuma, ili da konzumiraju sardine u manjim količinama.
Giht
Pacijenti koji boluju od gihta trebalo bi da izbegavaju konzumaciju sardina zbog visokog sadržaja purina, supstance koja se razlaže u mokraćnoj kiselinu.
Sardine se nikako ne preporučuju ljudima koji imaju visok pritisak
Mokraćna kiselina može da se kristališe u zglobovima, izazivajući bol. Umesto sardina, preporučuje se unos suplemenata ribljeg ulja ili konzumacija drugih vrsta ribe sa manjim sadržajem purina.
Kamen u bubregu
Sardine, zbog visokog sadržaja purina i natrijuma, nisu preporučljive za osobe koje imaju problema sa kamenom u bubregu. Natrijum može da dovede do povećanja kalcijuma u urinu, što predstavlja dodatni faktor rizika za formiranje kamena u bubregu, prenosi webmd.com.
Takođe, stručnjaci savetuju i da trudnice izbegavaju sardine zbog žive koja se nalazi u njima. Iako su ovo minimalne količine, koje se generalno ne smatraju za opasne, ipak se ne prporučuju budućim majkama.