СТРОГО ЗАБРАЊЕНЕ
Људи који имају ова ТРИ ЗДРАВСТВЕНА ПРОБЛЕМА никако НЕ смеју да једу САРДИНЕ - Само погоршавају стање
Због састојака у овој риби није препоручљиво да се користи у исхрани у овом случају.
Сардине су богате омега-3 масним киселинама које су кључне за смањење упале у телу, побољшање здравља и функције мозга, као и смањење ризика од хроничних болести. Такође, играју важну улогу у очувању здравља и смањују депресију и анксиозности. Међутим, за три групе болесника, сардине су строго забрањене.
Висок крвни притисак
Сардине, и свеже и конзервисане, садрже значајне количине натријума. Ово их чини мање погодним за особе које пате од високог крвног притиска јер унос натријума може довести до задржавања воде и повећања количине крви у телу. Особе са овим здравственим проблемом требало би да ограниче унос натријума, или да конзумирају сардине у мањим количинама.
Гихт
Пацијенти који болују од гихта требало би да избегавају конзумацију сардина због високог садржаја пурина, супстанце која се разлаже у мокраћној киселину.
Сардине се никако не препоручују људима који имају висок притисак
Мокраћна киселина може да се кристалише у зглобовима, изазивајући бол. Уместо сардина, препоручује се унос суплемената рибљег уља или конзумација других врста рибе са мањим садржајем пурина.
Камен у бубрегу
Сардине, због високог садржаја пурина и натријума, нису препоручљиве за особе које имају проблема са каменом у бубрегу. Натријум може да доведе до повећања калцијума у урину, што представља додатни фактор ризика за формирање камена у бубрегу, преноси webmd.com.
Такође, стручњаци саветују и да труднице избегавају сардине због живе која се налази у њима. Иако су ово минималне количине, које се генерално не сматрају за опасне, ипак се не прпоручују будућим мајкама.