ИЗБЕГАВАЈТЕ ОВО
Изазива тешке БОЛОВЕ У ЖЕЛУЦУ - Пацијенти долазе у болницу за озбиљним сметњама због једног рецепта са интернета
Лекарима су потребни сати да установе о чему се ради, а за то време пацијент је у агонији.
Његово моћно дејство многии људи користе како би ојачали имунитет, у борби са вирусима, али и код обарања високог пристиска. На интеренту круже бројни рецепти, а на опасност која се крије иза неселективне примене скренула је пажњу управо др Ивана Стефановић.
Ова намирница делује:
- Много позива добијамо од пацијената који имају тегобе због високог притиска, али често установимо да нису узимали адекватну терапију. Нипошто не треба на своју руку смањивати или повећавати дозе, а нарочито не треба користити природна лековита средства без консултације са лекарем - рекла је пре неколико месеци др Стефановић у Јутарњем програму РТС.
Међутим, људи су гутали по део чен белог лука, како би снизили пристисак, а то је оставило озбиљне последице на организам, посебно желудац. Све то је проузроковао потпуно погрешан савет који кружи интернетом.
- Имали смо случајеве да људи читају разне савете на интернету и примењују их, а онда нам се јављају са разним симптомима. Тако се раширио неки рецепт по којем треба гутати по цео чен белог лука. То за последицу има ужасне болове у желуцу, треба нам времена да установимо откуд те тегобе, а онда откријемо да су гутали бели лук. То може да их доведе дотле да буду дисфункционални и по 48 сати - упозорила је др Стефановић. Она подсећа да се и о народним лековима треба посаветовати са лекарем.
Стручњаци, иначе, годинама истичу да је најбоље јести сиров бели лук изгњечен, јер се тако подстиче ензимска реакција у којој се ослобађа алицин. У питању је супстанца која је у највећој мери одговорна за лековито својство овог поврћа.
Уколико га термички обрађујете, убаците га у јело пред сам крај, тако да не буде изложен високим температурама дуже од десетак минута.