РЕЦЕПТ ЗА ПОСНИ ЧИЗ КЕЈК - Торта једнако добра као и мрсна варијанта, а један састојак је идеална замена за крем сир
Обрадујте укућане у току поста или госте уколико славите.
Чиз кејк је омиљена посластица многих. Ипак, није лако направити је у посној варијанти, а да буде тако укусна као са регуларним састојцима.
Ево како да вам испадне савршено, биће вам потребно неколико састојака, а коштаће вас мање од 2000 динара.
Потребни састојци за кору:
- паковање посног кекса око 300 грама
- 200 грама посног шлага
- око 200 мл киселе воде
Бели фил:
- 500 грама посног шлага
- 300 мл киселе воде
- сок од једног лимуна
- 3 кесеце ванилин шећера или екстракт ваниле
Фил од воћа:
- воће по избору шумско или малине
- џемфикс
- мало шећера
Ценовник: посни шлаг 700 грама (900 динара), кисела вода (70 динара), посни кекс (284 динара), 1 лимун (30 динара), екстракт ваниле (100 динара) или 3 кесице ванилин шећера 50 динара, 450 грама воћа смрзнутог 450 динара.
Припрема:
Двеста грама шлага умутити ређе, мало гушће од масе за палачинке и додати плазму. Наставите да мутите док се састојци не сједине. Затим обликујте кору. Што мекша кора, временом ће бити укуснија и неће пуцати, а биће вам лако и да је сечете.
За бели фил умутите јако шлаг са киселом водом, а затим додајте сок од лимуна и екстракт ваниле неколико капи или ванилин шећер, шта вам је по вољи, затим још додатно мутите. Лимун ће кори дати благо киселкаст укус и контраст какав му даје крем сир у мрсној варијанти.
Лимун има тенденцију да додатно стврдне фил, па ако се ово и вама догоди, а све зависи од квалитета шлага, за крај додајте још мало киселе воде и умутите.
Бели фил ставите преко плазме, најбоље у округли калуп пречника 26 центиметара.
Фил од воћа:
Овде бирате воће, шумско, малине или нешто друго што вам је по вољи. У посуду ставите две кашике воде и воће да проври са једном кашиком шећера, а затим у једну шољицу сипајте половину кесице џемфикса и помешајте је са две кашичице шећера. Ову смесу додајте воћу када проври пустите да се отопи уз мешање и затим скините са ватре. Када се охлади прелијте преко торте, а џемфикс ће воће стврнути таман толико да стоји како треба и не слива се састрана.