Слатка ШТРУДЛА са пекмезом ПОСНА на води - Рецепт који успева БАШ СВИМА за најсочнији и мекани слаткиш
Право кулинарско задовољство за дане поста
Ако волите једноставне, али сочне посне посластице, ово је рецепт који морате пробати! Посна штрудла са пекмезом на води је савршен избор за све љубитеље слатких јела, а уз то је једноставна за припрему и сигурно ће успети баш свима. Мекана, сочна, са богатим филом од пекмеза, ова штрудла ће обрадовати и ваше најближе, а ви ћете уживати у њеном неодољивом укусу.
Овај рецепт је идеалан за оне који желе да припреме брз и укусан посни десерт за празничну трпезу, уз минималне припреме и јефтине састојке. Уз само неколико основних састојака, можете направити право чудо од штрудле која је довољно хрскава споља, а унутра сочна и пуна слатког укуса. Савршен је за све оне који прате посне дане, или једноставно желе уживати у здравој верзији омиљеног десерта.
Састојци:
- 1 килограм брашна,
- 1 паковање квасца,
- пекмез по избору,
- 1 ванилин шећер,
- 1 качичица соли,
- прстохват или два прашка за пециво,
- 1 лимун,
- вода,
- шећер у праху.
Припрема:
У шољи размутити квасац са млаком водом и оставити да одстоји. У чинију ставити брашно, со, прашак за пециво, ванилин шећер, па нарендати кору лимуна, исцедити лимунов сок и прелити размућеним квасцем. Додати воде по потреби, заместити тесто да буде меко, тако да се не лепи за руке. Оставити тесто око 1 сат да надође.
Поделити тесто на 3 или 4 дела, развући сваки део оклагијом и нафиловати пекмезом. Уролати тесто у штрудлу и ставити у плех претходно обложен папиром за печење. Попрскати пре убацивања у рерну штрудле млаком водом и пећи у загрејаној рерни 20-25 минута.
Испечену штрудлу попрскати водом, прекрити чистом крпом 10 минута да одстоји, исећи на кришке, ређати на тацну и по жељи их посути шећером у праху.