Slatka ŠTRUDLA sa pekmezom POSNA na vodi - Recept koji uspeva BAŠ SVIMA za najsočniji i mekani slatkiš
Pravo kulinarsko zadovoljstvo za dane posta
Ako volite jednostavne, ali sočne posne poslastice, ovo je recept koji morate probati! Posna štrudla sa pekmezom na vodi je savršen izbor za sve ljubitelje slatkih jela, a uz to je jednostavna za pripremu i sigurno će uspeti baš svima. Mekana, sočna, sa bogatim filom od pekmeza, ova štrudla će obradovati i vaše najbliže, a vi ćete uživati u njenom neodoljivom ukusu.
Ovaj recept je idealan za one koji žele da pripreme brz i ukusan posni desert za prazničnu trpezu, uz minimalne pripreme i jeftine sastojke. Uz samo nekoliko osnovnih sastojaka, možete napraviti pravo čudo od štrudle koja je dovoljno hrskava spolja, a unutra sočna i puna slatkog ukusa. Savršen je za sve one koji prate posne dane, ili jednostavno žele uživati u zdravoj verziji omiljenog deserta.
Sastojci:
- 1 kilogram brašna,
- 1 pakovanje kvasca,
- pekmez po izboru,
- 1 vanilin šećer,
- 1 kačičica soli,
- prstohvat ili dva praška za pecivo,
- 1 limun,
- voda,
- šećer u prahu.
Priprema:
U šolji razmutiti kvasac sa mlakom vodom i ostaviti da odstoji. U činiju staviti brašno, so, prašak za pecivo, vanilin šećer, pa narendati koru limuna, iscediti limunov sok i preliti razmućenim kvascem. Dodati vode po potrebi, zamestiti testo da bude meko, tako da se ne lepi za ruke. Ostaviti testo oko 1 sat da nadođe.
Podeliti testo na 3 ili 4 dela, razvući svaki deo oklagijom i nafilovati pekmezom. Urolati testo u štrudlu i staviti u pleh prethodno obložen papirom za pečenje. Poprskati pre ubacivanja u rernu štrudle mlakom vodom i peći u zagrejanoj rerni 20-25 minuta.
Ispečenu štrudlu poprskati vodom, prekriti čistom krpom 10 minuta da odstoji, iseći na kriške, ređati na tacnu i po želji ih posuti šećerom u prahu.